Oppositionen kräver sanningskommission

Oppositionen i Sundbyberg anser att stadens beslutsfattare förts bakom ljuset i frågan om biografen i Allaktivitetshuset. – Vi kräver en sanningskommission, säger Mikael T Eriksson (M).

  • Publicerad 11:59, 12 feb 2015

Kommunen har utan upphandling anlitat Folkets hus i Sundbyberg, en förening som står nära Socialdemokraterna, för att driva en ny biograf.
Avtalet är, enligt Folkets hus uppskattning, värt fem miljoner kronor om året, men föreningen betalar ingen hyra till kommunen.

Vi i Sundbyberg publicerade i förra veckan också utdrag ur interna dokument som tyder på att Socialdemokratiska politiker med engagemang i Folkets hus varit drivande när föreningen fått uppdraget.
Oppositionen reagerar starkt på uppgifterna.

Mikael T Eriksson anser att stadens beslutsfattare förts bakom ljuset och kräver nu alla korten på bordet.
– De senaste veckorna har det framkommit ny information som tydligt visar att det här var ett beställningsjobb från Folkets hus från början. Jag tror inte att alla som varit med och fattat beslut om driften av biografen känt till det. Därför kommer vi i samband med nästa kommunfullmäktige att kräva en sanningsutredning, säger han.

Enligt förslaget ska utredningen ledas av en kommission bestående av representanter från samtliga partier och svara på nio frågor om bakgrunden till att Folkets hus fick uppdraget att driva biografen i Allaktivitetshuset.
– Vi vill bland annat veta varför verksamheten inte upphandlades samt vem som varit drivande bakom, säger Mikael T Eriksson.

På vilket sätt drabbas kommuninvånarna av avtalet med Folkets hus?
– Kommunen lägger lågt räknat 60 miljoner kronor på subventioner till en Socialdemokratisk organisation. Hade verksamheten upphandlats så hade verksamheten kunnat bli mer kvalitativ eller billigare och då kanske vi hade haft pengar över till annat, till exempel våra idrottsföreningar, säger Mikael T Eriksson.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Man anhållen misstänkt för våldtäkt

Nyheter Brottsplats i centrala Sundbyberg spärrades av På onsdagskvällen greps en man för ett misstänkt våldsbrott. Mannen sitter nu anhållen, misstänkt för våldtäkt.torsdag 21/10 9:36

Öppningen av bron försenas – igen

Nyheter Datum flyttas på grund av ritningsstrul Redan i augusti var det tänkt att bilarna skulle få börja rulla som förr på Bällsta bro igen. Det är gamla nyheter, nu är budet den 22 november.onsdag 20/10 12:04

Tvärbanans Kistagren nära en miljard dyrare än beräknat

Nyheter Dessutom är projektet nästan två år försenat Tvärbanans cirka åtta kilometer långa utbyggnad mellan Norra Ulvsunda och Helenelund spräcker budgeten med 969 miljoner kronor.fredag 15/10 14:08