Oppositionen kräver sanningskommission

Oppositionen i Sundbyberg anser att stadens beslutsfattare förts bakom ljuset i frågan om biografen i Allaktivitetshuset. – Vi kräver en sanningskommission, säger Mikael T Eriksson (M).

  • Publicerad 11:59, 12 feb 2015

Kommunen har utan upphandling anlitat Folkets hus i Sundbyberg, en förening som står nära Socialdemokraterna, för att driva en ny biograf.
Avtalet är, enligt Folkets hus uppskattning, värt fem miljoner kronor om året, men föreningen betalar ingen hyra till kommunen.

Vi i Sundbyberg publicerade i förra veckan också utdrag ur interna dokument som tyder på att Socialdemokratiska politiker med engagemang i Folkets hus varit drivande när föreningen fått uppdraget.
Oppositionen reagerar starkt på uppgifterna.

Mikael T Eriksson anser att stadens beslutsfattare förts bakom ljuset och kräver nu alla korten på bordet.
– De senaste veckorna har det framkommit ny information som tydligt visar att det här var ett beställningsjobb från Folkets hus från början. Jag tror inte att alla som varit med och fattat beslut om driften av biografen känt till det. Därför kommer vi i samband med nästa kommunfullmäktige att kräva en sanningsutredning, säger han.

Enligt förslaget ska utredningen ledas av en kommission bestående av representanter från samtliga partier och svara på nio frågor om bakgrunden till att Folkets hus fick uppdraget att driva biografen i Allaktivitetshuset.
– Vi vill bland annat veta varför verksamheten inte upphandlades samt vem som varit drivande bakom, säger Mikael T Eriksson.

På vilket sätt drabbas kommuninvånarna av avtalet med Folkets hus?
– Kommunen lägger lågt räknat 60 miljoner kronor på subventioner till en Socialdemokratisk organisation. Hade verksamheten upphandlats så hade verksamheten kunnat bli mer kvalitativ eller billigare och då kanske vi hade haft pengar över till annat, till exempel våra idrottsföreningar, säger Mikael T Eriksson.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Tvärbanans Kistagren nära en miljard dyrare än beräknat

Nyheter Dessutom är projektet nästan två år försenat Tvärbanans cirka åtta kilometer långa utbyggnad mellan Norra Ulvsunda och Helenelund spräcker budgeten med 969 miljoner kronor.fredag 15/10 14:08

Coronarapport: 61 nya fall i Solna och Sundbyberg

Nyheter Antalet smittade på en fortsatt låg nivå Under vecka 40 konstaterades 39 respektive 22 nya fall av coronafall i Solna och Sundbyberg. Det visar de senaste siffrorna från Folkhälsomyndigheten.torsdag 14/10 16:09

Man gick till attack mot människor och butik i Rissne

Nyheter Söktes med helikopter – hittades inte En man gick till attack mot människor och en butik i Rissne på onsdagseftermiddagen. Den misstänkte söktes med helikopter, men hade inte gripits på torsdagsmorgonen.torsdag 14/10 8:29