Oppositionen kräver sanningskommission

Oppositionen i Sundbyberg anser att stadens beslutsfattare förts bakom ljuset i frågan om biografen i Allaktivitetshuset. – Vi kräver en sanningskommission, säger Mikael T Eriksson (M).

  • Publicerad 11:59, 12 feb 2015

Kommunen har utan upphandling anlitat Folkets hus i Sundbyberg, en förening som står nära Socialdemokraterna, för att driva en ny biograf.
Avtalet är, enligt Folkets hus uppskattning, värt fem miljoner kronor om året, men föreningen betalar ingen hyra till kommunen.

Vi i Sundbyberg publicerade i förra veckan också utdrag ur interna dokument som tyder på att Socialdemokratiska politiker med engagemang i Folkets hus varit drivande när föreningen fått uppdraget.
Oppositionen reagerar starkt på uppgifterna.

Mikael T Eriksson anser att stadens beslutsfattare förts bakom ljuset och kräver nu alla korten på bordet.
– De senaste veckorna har det framkommit ny information som tydligt visar att det här var ett beställningsjobb från Folkets hus från början. Jag tror inte att alla som varit med och fattat beslut om driften av biografen känt till det. Därför kommer vi i samband med nästa kommunfullmäktige att kräva en sanningsutredning, säger han.

Enligt förslaget ska utredningen ledas av en kommission bestående av representanter från samtliga partier och svara på nio frågor om bakgrunden till att Folkets hus fick uppdraget att driva biografen i Allaktivitetshuset.
– Vi vill bland annat veta varför verksamheten inte upphandlades samt vem som varit drivande bakom, säger Mikael T Eriksson.

På vilket sätt drabbas kommuninvånarna av avtalet med Folkets hus?
– Kommunen lägger lågt räknat 60 miljoner kronor på subventioner till en Socialdemokratisk organisation. Hade verksamheten upphandlats så hade verksamheten kunnat bli mer kvalitativ eller billigare och då kanske vi hade haft pengar över till annat, till exempel våra idrottsföreningar, säger Mikael T Eriksson.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Nu prisas Lis och Johan för sitt staket i Duvbo

Nyheter Får stadens kulturstipendium för coronaprojektet Konstnärsparet Lis Rohlin och Johan Westin lät sitt staket i Duvbo bli en plats att vädra känslor och tankar under pandemin – nu prisas de av Sundbybergs stad som ger duon årets kulturstipendium för...måndag 13/9 1:15

Snart börjar det bullra rejält i centrum

Nyheter Trafikverket borrar ner tolv meter höga stolpar i Sundbyberg Snart börjar Trafikverket ett stort borrningsarbete som kommer att höras och synas mycket på Järnvägsgatan. Men vad har man gjort hittills – och hur långt är det kvar? Mitt i stämde träff med...söndag 12/9 1:15

Gatuarbetet är ett år försenat – "känner mig lurad"

Nyheter Staden avslutar samarbetet med Serneke i Hallonbergen Sundbybergs stad avslutar Sernekes arbeten med gatorna i Hallonbergen i förtid. Sundbybergs KSO Peter Schilling (S) talar om inkompetens och skambud, medan företaget menar att staden brustit i sitt...söndag 12/9 1:15