Nackalistans Mikael Carlsson och Socialdemokraternas Khashyar Farmanbar har länge varit kritiska mot Alliansens byggplanering. Foto: Läsarbild pressbild

Oppositionen: ”En möjlighet att göra om och göra rätt”

– Det är bra att Alliansen nu ser det vi har sett i flera år – att utbyggnadstakten behöver halveras. Så kommenterar Nackalistan den styrande majoritetens kursändring vad gäller byggandet. Även S, MP och SD ser nu en chans att göra om planeringen av Nacka stad.

  • Publicerad 12:04, 23 jan 2020

Alliansen i Nacka presenterade på onsdagen en kursändring i utbyggnaden av Nacka, med halverad byggtakt fram till 2030.

Oppositionspartierna var inte sena att reagera. Både S, M och Nackalistan ser nu en möjlighet att göra om planeringen av Nacka stad.

Här är deras kommentarer:

Mikael Carlsson, Nackalistan:

Det är bra att Alliansen nu ser det vi har sett i flera år, att utbyggnadstakten behöver halveras. Om det sköts rätt kan det innebära en bättre helhetsplanering, med en stad som växer fram i stället för något som forceras igenom.

– Vi vill att man gör om hela planeringen av Nacka stad och ser vilka projekt som behövs nu, vilka man kan vänta med och vilka man helt kan ta bort. Viktigt är också att utbyggnaden av platser för idrott fortsätter då vi även utan ökad befolkning kan se stora brister. Detta ett ypperligt tillfälle att stoppa byggandet i Ryssbergen, Trolldalen och andra ytor med höga natur- och kulturvärden som i Birka.

 

Sidney Holm, Miljöpartiet:

– Det här är hög tid. Jag tror att om man bygger lugnare kan man göra det med mer eftertanke. Det här ger oss flera möjligheter att planera centrala Nacka för människan, miljön och klimatet.

– Vi måste vi bevara och skydda våra stadsnära urskogar som Ryssbergen och Trolldalen och förstärka grönområdena.  Vi måste också se till att vi får bostäder för alla åldrar och plånböcker, för en blandad och levande stad.

– Miljöpartiet vill särskilt titta på att bygga bort det sår som sedan 1970-talet går genom centrala Nacka: motorvägen. Vägen går i en naturlig svacka och genom att förlägga den i tunnel får vi tillgång till värdefull mark centralt, för bostäder, verksamheter, idrott och möten. 

 

Khashayar Farmanbar, Socialdemokraterna:

– Vi har under lång tid tyckt att Moderaternas plan för utbyggnaden av Nacka håller på att haverera. Nu har verkligheten kommit ikapp dem. Nu finns en möjlighet att göra om och göra rätt. Vi vill att man lägger större fokus på idrottsytor, kultur och grönområden och att man bygger bostäder som folk har råd att bo i.

 

Esa Örmä, Sverigedemokraterna:

– Det är mycket bra och glädjande att Alliansen ändrar sig. Vi har fört fram sedan vi kom in i kommunfullmäktige att byggtakten är alltför hög. Vi har också varnat för risken för en lågkonjunktur som gör att de optimistiska kalkylerna inte skulle hålla.