Stockholms stads nya opposition sedan i dag. Foto: Mitti/Pressbild

Oppositionen besviken: ”Ett allvarligt svek”

”Ett allvarligt svek mot väljarna”. ”Fyra förlorade år för stockholmarna.” ”Positioner och maktbegär trumfar sakpolitik”. ”MP säljer sig oerhört billigt. Väljarnas dom blir hård”. Stockholms nya oppositionspartier är inte nådiga i sin kritik av stadens blågröna styre.

  • Publicerad 22:11, 12 okt 2018

Det står nu klart att Stockholm stad får ett nytt styre. Alliansparterna, med Moderaterna i spetsen, tar hjälp av Miljöpartiet för att styra staden. 

 

Karin Wanngård (S). Foto: Stefan Källstigen

Socialdemokraternas avgående finansborgarråd Karin Wanngård är inte ett dugg förvånad över den grönblå uppgörelsen som enligt henne varit MP:s plan från start.

– Frågan är bara om partiets medlemmar accepterar att MP numera är en del av alliansen. Jag förutsätter att de kommer att få ta ställning till det.

Wanngård tycker att uppgörelsen präglas av oklarheter, uteblivna besked och utvecklingsfientlighet.

–  Nobel Center blir inte av, Apple-butiken i Kungsträdgården stoppas, det blir inget OS i Stockholm. Vad vi har fått är en nejsägarallians. De är emot utvecklingen av Stockholm. Men för att styra en stad måste man också vara för någonting.

Vid fredagens presskonferens beskrev de fem samarbetspartierna sin allians som ett stabilt majoritetsstyre. Karin Wanngård framställer det föga oväntat på ett annat sätt.

– Det är fem partier i en allians som spretar åt alla håll. I flera avgörande frågor har de vitt skilda ståndpunkter. Det är trist om vi får fyra förlorade år för stockholmarna.

Clara Lindblom (V). Foto: Pekka Pääkkö

Vänsterpartiets Clara Lindblom är oroad för stora nedskärningar och utförsäljningar.

– Det var väldigt lite om bostäder under presskonferensen. Det som Stockholm framför allt behöver är hyresrätter som folk har råd med, säger hon.

Hon är mest besviken över att Miljöpartiet går över till Alliansen och därmed möjliggör en högerpolitik. Lindblom tycker också att det som MP får är gammal skåpmat och sådant som de rödgrönrosa redan satt igång, som kolkraftverket i Värtan.

– MP säljer sig oerhört billigt. Jag tror att väljarnas dom kommer att bli hård.

Peter Wallmark (SD). Foto: Stefan Källstigen

Sverigedemokraternas gruppledare i Stockholm, Peter Wallmark, kallar stadens nya styre för en ”ohederlig överenskommelse som bygger enbart på en total maktfullkomlighet”.

– Positioner och maktbegär trumfar därmed sakpolitik. Det finns en tydlig icke-socialistisk majoritet i stadshuset. Är det här verkligen vad alliansväljare har röstat för? skriver han i ett mejl till Mitt i.

– Det finns många svikna alliansväljare som inte alls ställer upp på miljöpartiets radikala politik. Men vi är större och starkare än någonsin. Nu måste vi tillsätta extra resurser för att hantera den kommande tillströmningen av nya medlemmar, fortsätter han.

Sissela Nordling Blanco (Fi). Foto: Feministiskt initiativ

Fi StockholmsSissela Nordling Blanco beklagar Miljöpartiets beslut och ser det som ”ett allvarligt svek”.

– Vi beklagar att vi nu får ett högerstyre i Stockholm, och att Miljöpartiet valt den här vägen utan att ge det rödgrönrosa samarbetet en ny chans ens, säger Sissela Nordling Blanco (Fi) till Mitt i.

Nu fruktar Fi att det väntar fyra år av utförsäljningar av allmännyttan och privatiseringar.

– Sådant som alltid slår hårdast mot kvinnor.