Både (V), (S) och (SD) kritiserar beslutet om nedläggning av Bergshamraskolans högstadie. Foto: Läsarbild Pressbild + Mitt i

Oppositionen: Behåll Bergshamraskolans högstadie

Både (V), (S) och (SD) kritiserar beslutet om nedläggning av Bergshamraskolans högstadie. – Har de inte lärt sig nånting av historien? säger Linda Cigéhn (V).

  • Publicerad 12:58, 6 feb 2019

Beskedet om att den blågröna majoriteten i kommunen vill lägga ner Bergshamraskolans högstadie rör upp känslor även hos oppositionspartierna i kommunen.

Både Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokarerna vill ha högstadiet kvar.

– Vår syn är att ökad befolkning i Bergshamra talar för att även denna stadsdel ska ha en bra kommunal skola med årskurserna f-9. Fokus i Solna behöver nu vara ökade resultat med lugn och ro i skolorna. Inte fler skolkaruseller, säger Arne Öberg (S).

Fokus i Solna behöver nu vara ökade resultat med lugn och ro i skolorna. Inte fler skolkaruseller

Arne Öberg (S)

Han fortsätter:

– Vi beklagar att man säger att skolan ska vara kvar innan valet och sedan efter valet lägger ned den. Det tyder på oreda i stadens styrning, vilket vi beklagar djupt, säger han.

”Leder till elevflykt”

Vänsterpartiet är rädda att nedläggningen av högstadiet innebär en elevflykt till andra kommuner.

De menar att närmare 30 % av Bergshamrabarnen redan i dag väljer att söka sig utanför Solna stad, en siffra som kommer stiga med nedläggningen av Bergshamraskolans högstadium, befarar Vänsterpartiet.

Mer naturligt att söka sig till Danderyds och Stockholms skolor än till den nya skolan i Bagartorp

Linda Cigéhn (V)

– Det borde vara självklart att gasa på i en uppförsbacke för att se till att lösa problemen på Bergshamraskolan men här känns det mer som om att bromsa sig uppför backen. För Bergshamrabarnen kommer det vara mer naturligt att söka sig till Danderyds och Stockholms skolor än till den nya skolan i Bagartorp, säger Linda Cigéhn (V).

Hon fortsätter:

–  Jag som har egna erfarenheter av hur turerna kring Fridhemsskolan gick blir så förvånad över att styret återigen utsätter elever och föräldrar för en likartad situation. Har de inte lärt sig nånting av historien? säger Linda Cigéhn.

Msciwoj Swigon (SD), som själv bor i Bergshamra och som gått på Bergshamraskolan tycker att att det är mycket tråkigt och olämpligt att lägga ner högstadiet.

– Det verkar som att man förlitar sig på att Danderyd och Stockholms kommuner ska ta hand om Solna stads elever, säger han.