Öppningen av Slussens guldbro försenas

Det blir ingen öppning av Slussens nya guldbro i augusti, meddelar nu staden.

  • Publicerad 16:27, 20 apr 2020

Efter mycket om och men anlände Slussens nya guldbro, den nya huvudbron mellan Södermalm och Gamla stan. Sedan tidigare var planen att den skulle invigas den 23 augusti och sedan öppna dagen efter. Men så blir det inte. Förseningarna i leveransen gör nu att staden har flyttat öppningen till den 26 oktober.

Nu händer det – guldbron sätts på plats!

– Det beror på att bron var en månad försenad. Vi hade kunnat försena även öppningen en månad men om vi hade gjort det hade det varit för många provisoriska lösningar så då är det bättre att vänta i två månader. Då kan vi öppna upp en bro som i princip är permanent och vi slipper fler provisoriska lösningar, säger Eva Rosman, pressansvarig för Projekt Slussen.

Se häftiga drönarbilderna på guldbron

Enligt henne sparar staden både tid och pengar på detta. Fler provisoriska lösningar beräknades kosta ”tiotals miljoner” och skulle även ha gjort att bron inte kunde ha blivit helt färdigbyggd förrän nästa vår, enligt Rosman.

Stockholmarnas åsikter om guldbron går isär

En invigning är planerad till den 25 oktober, men det återstår att se i vilken form givet coronavirusets spridning.

– Vi får se hur omvärlden ser ut då men vi har gjort en försiktig planering. Någon form av invigning ska det bli, kanske digitalt. Men vi vill uppmärksamma det på något sätt, säger Eva Rosman.

Så här såg det ut när bron började att monteras på plats vid Slussen i mars. Foto: Claudio Britos