Till hösten 2022 öppnar en ny förskola i Enköping. En förskola som blir unik i sitt slag.

Det är Child Academy Sports som kommer att starta en fristående idrottsförskola, och den kommer att ligga i kvarteret Fruängen på Älvdansen, i Enköping.

Företaget bakom den nya förskolan driver redan idag två förskolor efter samma koncept, i Vreta och Ultuna i Uppsala. Men konceptet idrottsförskola är tämligen nytt.

– Det här är ett drömprojekt för mig som jag tog fram 2017, säger Lars Pettersson, vd för Child Academy Sports.

Lars kommer själv från en tennisfamilj och tävlade i yngre dagar i racketsporten. Men framförallt är det som tennistränare han trivts som allra bäst.

– Och det var där jag fick idén. I och med att jag jobbat väldigt mycket inom idrotten med barn och unga så växte den här tanken fram om att förena idrotten och förskolan, berättar han.

Lars bestämde sig för att testa sin idé i skarpt läge med de äldsta barnen på de två förskolorna i Uppsala.

– Barnen på våra avdelningar med fem- och sexåringar fick testa på tennis i ett samarbete med Uppsala studenters IF. Sedan breddade vi det med padel och friidrott och andra sporter. Det blev jättelyckat, säger han och tillägger:

– Det handlar om att rulla ut en boll och se vad som händer. Vårt fokus är alltid lek. Det är inte på något sätt förknippat med prestation.

Men det finns ett långsiktig tanke med konceptet.

– Vi hoppas ju naturligtvis att upptäckten av idrotten ska leda till mer spontanidrott och mindre stillasittande, säger Lars.

Förskolan på Älvdansen som byggs av Svea Fastigheter blir Child Academy Sports första utanför Uppsala. Totalt blir det fem avdelningar som kommer att kunna ta emot 100 barn.

– Området är jättefint och naturnära. Vi kommer även att ha en liten rink och en slinga för rörelse och löpning. Vi kommer även att ha ett lite större aktivitetsrum inomhus, säger han.

Och precis som man gjort i Uppsala vill vi hitta samarbeten med de lokala idrottsföreningarna i Enköping.

– Jag vet ju att tennishallen inte ligger långt härifrån och så vet jag ju att det finns en friidrottsförening här i Enköping också. Dem vill vi gärna ha samarbete med, säger han.

Ett par stenkast från den nya förskolan har Enköpings kommun byggt en ny lekplats som beräknas vara klar i dagarna.