Öppnar förskola. Lars Pettersson, vd för Child Academy sports, öppnar en idrottsförskola på Älvdansen till hösten. Foto: foto: Fredrik Gustafsson

Öppnar unik förskola till hösten

En förskola med unikt koncept öppnar på Älvdansen nästa höst. – Det här är ett drömprojekt för mig, säger Lars Pettersson, vd för Child Academy Sport.

  • Publicerad 08:51, 13 dec 2021

Det här är ett drömprojekt för mig som jag tog fram 2017.

Till hösten 2022 öppnar en ny förskola i Enköping. En förskola som blir unik i sitt slag.

Det är Child Academy Sports som kommer att starta en fristående idrottsförskola, och den kommer att ligga i kvarteret Fruängen på Älvdansen, i Enköping.

Företaget bakom den nya förskolan driver redan idag två förskolor efter samma koncept, i Vreta och Ultuna i Uppsala. Men konceptet idrottsförskola är tämligen nytt.

– Det här är ett drömprojekt för mig som jag tog fram 2017, säger Lars Pettersson, vd för Child Academy Sports.

Lars kommer själv från en tennisfamilj och tävlade i yngre dagar i racketsporten. Men framförallt är det som tennistränare han trivts som allra bäst.

– Och det var där jag fick idén. I och med att jag jobbat väldigt mycket inom idrotten med barn och unga så växte den här tanken fram om att förena idrotten och förskolan, berättar han.

Lars bestämde sig för att testa sin idé i skarpt läge med de äldsta barnen på de två förskolorna i Uppsala.

– Barnen på våra avdelningar med fem- och sexåringar fick testa på tennis i ett samarbete med Uppsala studenters IF. Sedan breddade vi det med padel och friidrott och andra sporter. Det blev jättelyckat, säger han och tillägger:

– Det handlar om att rulla ut en boll och se vad som händer. Vårt fokus är alltid lek. Det är inte på något sätt förknippat med prestation.

Men det finns ett långsiktig tanke med konceptet.

– Vi hoppas ju naturligtvis att upptäckten av idrotten ska leda till mer spontanidrott och mindre stillasittande, säger Lars.

Förskolan på Älvdansen som byggs av Svea Fastigheter blir Child Academy Sports första utanför Uppsala. Totalt blir det fem avdelningar som kommer att kunna ta emot 100 barn.

– Området är jättefint och naturnära. Vi kommer även att ha en liten rink och en slinga för rörelse och löpning. Vi kommer även att ha ett lite större aktivitetsrum inomhus, säger han.

Och precis som man gjort i Uppsala vill vi hitta samarbeten med de lokala idrottsföreningarna i Enköping.

– Jag vet ju att tennishallen inte ligger långt härifrån och så vet jag ju att det finns en friidrottsförening här i Enköping också. Dem vill vi gärna ha samarbete med, säger han.

Ett par stenkast från den nya förskolan har Enköpings kommun byggt en ny lekplats som beräknas vara klar i dagarna.

Sport. Den nya förskolan söker samarbete med lokala idrottsföreningar. Foto: Privat

Vad byggs: Förskolan Child Academy Sports med fem avdelningar och plats för 100 barn.

Byggstart: Hösten 2020

Klart: Hösten 2022

Var: Älvdansen

Vem bygger: Svea Fastigheter

Visa merVisa mindre

Trädgårdsdagen växer till sig

Nyheter Det kallas Enköpings största årligt åter­kommande evenemang – Trädgårdsdagen – som i år återuppstår från den digitala­ världen till att bli livs levande igen. Och kanske större och starkare än...fredag 20/5 11:24

Regionanställda ska hyllas med Maggio-konsert

Nyheter Många regionanställda har slitit hårt under pandemin. Nu ska de hyllas och tackas för sina insatser – med konsertbiljetter till Veronica Maggio och Eric Gadd.fredag 20/5 11:14