Försenad start. Stefan och hans kollegor jobbade på att starta redan 2018. Men det hela fördröjdes på grund av ombyggnation. Foto: Gabriel Melke

Öppnade krog mitt under pandemin

Många krogar har haft svårt att gå runt under året med corona, inte minst i city. Men det finns också krogar som kunnat satsa tack vare stort stöd från lokalborna - som Kollektivet och Nice Valley som startade nytt mitt under pandemi.

  • Publicerad 01:15, 22 feb 2021

Ingen kommer ihåg en död fegis

Stefan Eriksson valde att trotsa coronapandemins eventuella hinder. Han slog, tillsammans med sina två vänner, upp dörrarna för kvarterskrogen Kollektivet i november.

– Innan vi drog i gång tänkte vi att ”shit nu är det ju en pandemi, vi sitter på ett treårskontrakt”. Så det var lite panik. Men det har gått förvånansvärt bra, säger han.

Allt på en plats

Tanken med Kollektivet är att samla ihop alla bra saker i Hökarängen på en plats, berättar han. Och de är nöjda med resultatet - även om de fått arbeta annorlunda.

– Folk i närområdet tar sig hit för att inte riskera att smittas när de åker kommunalt in till stan. Vissa som jobbar hemma tar en paus och hämtar take-away från oss, säger han.

De senaste riktlinjerna innebär att krögarna behöver stänga klockan 20.

– Nu förlorar vi en hel sittning varje kväll, vilket självklart påverkar oss negativt. Vi ber folk boka längre fram, och de har varit förstående.

Han ser dock ljust på framtiden.

– Vi är positiva. Till våren ska vi bygga en uteservering och förhoppningsvis kan vi använda bord som vi under den här tiden plockat bort. Man hade dock hoppats på klarare besked från regeringen kring restriktionerna.

”Jag såg stor potential”

Martin Johansson i Sköndal var en av de som drabbades av coronapandemin och tvingades lägga ner sin cateringverksamhet. Då startade han i stället restaurangen Nice Valley hemma i trädgården.

Han har kommit långt sedan dess och i september förra året fick han nycklarna till restaurangens nya hem, Kristinahuset i Sköndal. Det har dock inte varit en enkel resa.

– Man visste ju vilket spel man gav sig in i, på grund av pandemin. Men jag såg så stor potential i det hela och tänkte att ”ingen kommer komma ihåg en död fegis”, säger han.

Hurrarop - men fortsatt tufft

På helgerna tillagas burgare från samma grill som Martin använde på tomten och nu har man dessutom öppet till 20 på fredagar och lördagar.

– Man har fått mycket hurrarop och kunderna tycker man gör ett bra jobb.

Upplever du att folket stöttar dig som lokal krögare?

– Så är det absolut. Vi lever i en ny tid. Sedan är det så att folk jobbar hemifrån. Det kommer att behövas lunchställen där folk bor snarare än jobbar även efter pandemin.

Tvingades improvisera. Martin Johansson blev arbetslös när coronapandemin slog till - och kom på den briljanta idén: Nice Valley, med grillning på tomten. Foto: Claudio Britos