Vardagshjältar. Marie Näslund och Birgitta Andersson på besök i utställningslokalen. Foto: Stefan Granlund

Öppna förskolan syns på utställning

På Stockholmshems dialogkontor i Rågsved pågår utställningen Pandemins hjältar. Två av dem jobbar på öppna förskolan i området – där utomhusaktiviteter har blivit inne.

  • Publicerad 06:30, 23 nov 2021

Pandemins hjältar är ett resultat av att tio unga stockholmare fick intervjua och fota sina lokala vardagshjältar under höstlovet 2020. Rågsved är trippelt representerat genom Drömstorts Kassim Nagwere och Birgitta Andersson och Marie Näslund från öppna förskolan.

De två senare som porträtterades av Ida Basmarke har hållit i gång verksamheten under hela pandemin. Bara två veckor hade de stängt.

Generellt flyttade mycket av den öppna förskolans verksamheter utomhus, men i Rågsved valde man även att ha begränsad verksamhet inomhus. Något som uppskattades.

– Där var vi nog ganska unika. Vi var den enda öppna förskolan i området som hade öppet inomhus under en period. Vi kände att det behovet fanns hos våra besökare, säger pedagogen Birgitta Andersson

För att alla skulle få plats kortade de av passen och alla hjälptes åt.

– Vi har inte stängt dörren för någon. De kom föräldrar från andra stadsdelar och grannkommuner och det var jätteuppskattat, berättar specialpedagog Marie Näslund.

Utställningen Pandemins hjältar

Var: Rågsved, Dialogkontoret, Sköllerstagatan 4.

När: Torsdagar kl 14-15, fram till nyår.

Handlar om: Pandemins hjältar var ett projekt under höstlovet 2020 då talangnätverket :Part erbjöd tio unga stockholmare jobb. De fick intervjua och fota sina vardagshjältar och resultaten ställs nu ut.

Övrigt: Rågsvedshjältarna som är med är Birgitta Andersson och Marie Näslund från öppna förskolan och Kassim Nagwere från Drömstort. Kunde tidigare ses på Kulturhuset.

Visa merVisa mindre

Ute har blivit inne

Även om några besökare var tveksamma till uteaktiviteter i början är de nu ett uppskattat inslag i verksamheten även efter att de ”öppnat upp varsamt”.

– Det har gett ringar på vattnet, säger Marie. Vi har blivit sugna på att vara ute mer och vill visa vikten av det för våra besökare som i vanliga fall inte kommer ut i naturen som faktiskt finns här i Rågsved.

På dagens schema står en utomhusaktivitet, som är en en del av integrations- och friluftsprojekt. Det pågår under ett halvt år och finansieras av länsstyrelsen.

– I dag ska vi laga mat på stormkök, berättar Birgitta.

På menyn står pinnbröd som deltagarna får göra egen deg till och en linssoppa. Förhoppningsvis kommer upp mot 15 föräldrar, varav tre från genomgångsboendet på Hagsätravägen.

– Vår stadsdelsmamma Maha var och berättade om det här för dem, säger Marie.