Så här såg det ut på Bergslagsvägen på lördagsmorgonen. Foto: Läsarbild

Öppet för trafik igen efter vattenläckan vid Islandstorget

Efter lördagens stora vattenläcka i korsningen Bergslagsvägen och Bällstavägen kan bilarna köra förbi igen. Trafiken släpptes på under söndagen men med reducerad hastighet, rapporterar Svt Stockholm.

  • Publicerad 07:22, 7 jan 2020

Det var en huvudvattenledning som transporterar dricksvatten som brast tidigt på lördagsmorgonen och orsakade översvämningar vid Islandstorget och Norra Ängby. Flera hus skadades när vattnet tog sig in i källarvåningarna, möbler förstördes och många villaträdgårdar hamnade under vatten.

För att försöka minska skadorna ryckte räddningstjänsten ut för att pumpa ur vattnet och under söndagen var flera försäkringsbolag ute för att undersöka omfattningen av skadorna.

Trycket blev för stort

Anledningen till att röret brast beror, enligt Stockholm Vatten, på grund av naturliga förhållanden.

Petra Holgersson, pressansvarig Stockholm Vatten.

– Det här händer ibland när marken rör sig och det uppstår tryck som ledningarna inte klarar av. Det är inte något utomstående sabotage utan det har med markförhållandena att göra, säger Petra Holgersson till Svt Stockholm.

Den stora vattenläckan var så kraftig att den tog med sig hela vägen. Cirka tre timmar efter att larmet kom in kunde den brustna ledningen lokaliseras och gatan fyllas igen. Under de närmaste dagarna ska gatan asfalteras om.