Kenneth Hellbom och Tobias Svensk visar det nybyggda biljardbordet timmarna innan socialpsykiatrins nya lokaler invigdes. Foto: Niklas Loman

Öppet: Ett hus att växa i vid psykisk ohälsa

Nu har kommunen öppnat upp och samlat flera delar av sin verksamhet som vänder sig till invånare med psykisk funktionsnedsättning. Mitt i åkte till Bro och besökte ett hus där individer växer, umgås och skapar.

  • Publicerad 09:36, 15 nov 2021

I slutet av oktober invigdes socialpsykiatrins nya lokaler i närheten av pendeltågsstation i Bro. Mitt i fick en tjuvtitt timmarna innan den högtidliga invigningen.

Tobias Svensk och Kenneth Hellbom är två av flera brukare som kontinuerligt besöker träfflokalen, de visar oss runt.

– Här är själva träfflokalen, där vi brukar sitta och pyssla, lyssna på musik och lösa korsord, säger Tobias Svensk.

Han fortsätter snabbt in i ett angränsande rum och pekar med stolt blick på en massagestol.

– Här har vi också vår nya relaxavdelning om man vill gå undan.

Relax och vilorum

Tobias Svensk förklarar att relaxavdelningen, tillsammans med vilorummet, är helt nya i och med öppningen i de nya lokalerna. Dessa två delar har delvis kommit till via brukarrådet där Tobias är aktiv. Rådet syftar till att säkerställa inflytande från den grupp som ska använda det som kommunen erbjuder och bygger upp.

När vi vandrar mellan de olika rummen i huset, som tid-igare huserade Allégårdens äldreboende, så fyller enhetschefen Anna Samelius i:

– Nu ligger vi också bättre till än då vi hade verksam-heten på Fjärilsstigen, hit kan den som vill ta sig både från Kungsängen och Bro.

Anna har redan från början varit tydlig med att hon vill att Tobias och Kenneth ska få visa runt och vara de som står i fokus, ”det är ju deras hus”.

Kenneth byggde bordet

Vi står inne i Växhusets spelrum. Här tittar Tobias uppfodrande på Kenneth Hellbom som fingrar på ett biljardbord som ser relativt orört ut. ”Kenneth, nu får du ta över”.

– Jag har byggt det här tillsammans med en i personalen som heter Inger. Bordet var i tre delar, sen har vi använt 100 procent vax i fogarna för att sätta ihop det, det är byggt helt från scratch det här, berättar Kenneth.

Och så var det det här med namnet Växhuset. Saknas det ett T eller är det medvetet?

De båda guiderna förklarar med självklarhet att namnet kommer av att huset är en plats där de ”växer som människor”.

– När det gäller växhuset så handlar det om att växa som individ och människa. Har man en svacka så kommer man hit och får lite glädje av personalen och de andra brukarna, säger Tobias Svensk.

Målsättning och målgrupp

I lokalerna finns utöver Växhuset även Athena, som är socialpsykiatrins sysselsättningsverksamhet. Den här delen kräver ett biståndsbeslut. Det gör dock inte Växhuset, hit är alla inom målgruppen välkomna.

Vilken är målgruppen och målsättningen? Enhetschefen Anna Samelius: ”Vi vill att folk som sitter hemma och mår dåligt ska hitta hit till oss. De vi vill nå är vuxna med långvarig psykisk funktionsnedsättning.”

Visa merVisa mindre

Växhusets öppettider

Måndag, onsdag, torsdag och fredag: kl 9-15.

Tisdagar: kl 12-15.

Adress: Lärarvägen 3, Bro

Visa merVisa mindre