Öppen bondgård för barnen i sommar

En minigris i tungviktsklass, en bagge som nästan kan sitt eget namn, Bäää..ngan, höns, gäss, kaniner, pyttesmå vaktlar och arton hästar i storlek ponny till bryggarhäst. Alla bor de på 4H-gården Björnbo mellan Enköping och Härkeberga.

  • Publicerad 20:28, 15 jun 2020

är finns något för alla åldrar. De allra minsta kan gosa med kaninerna, plocka ägg ur hönsens rede, samla maskrosor och gräs för att mata den förvuxne minigrisen Pumba, fåren eller baggen Bängan, som förresten aldrig kan få nog av uppmärksamhet.

Erika Sjöberg står mitt på gårdsplanen utanför stallet. Fyra mycket unga ryttare ska just ge sig ut på en tur i skogen. Tillsammans med ledarna gör Erika en sista koll av både hästar och den säkerhetsutrustning, hjälm och väst, som är ett måste för barnen.

– Det här är ingen ridskola i vanlig mening. Vi har inget tävlingstänk, tränar inte på det sättet. På en 4H-gård är det viktiga att umgås med djuren, lära känna dem genom själva närheten. Att borsta en häst är en sådan fin kontakt, precis som att gosa med ett lamm eller en kanin.

4H är en kedja av gårdar öppna för alla barn och ungdomar. Verksamheten är icke vinstdrivande och drivs med små, om ens några, bidrag från ”det allmänna”.

De fyra bokstäverna representerar Huvud för kunskap, Hjärta för medkänsla, Hand för färdighet och Hälsa för ett sunt levnadssätt.

– Året runt har vi lördagsöppet för spontana besök. Nu under sommaren blir det naturligtvis ökade möjligheter att få träffa gårdens djur. Kolla hemsidan!

Att Erika Sjöberg har ett djupt och brett engagemang för barn råder det inget tvivel om. Hon berättar om ett årsgammalt samarbete med Mo Gård i Enköping, som ger synskadade med multihandikapp nya möjligheter.

– Tänk bara att få komma ut i skogen! Om inte grabben som vi hade med oss igår satt på en hästrygg skulle han aldrig ha fått den möjligheten. Hans leende glömmer man inte så lätt.

Vi får också veta att det är Stallhäng varje lördagsmorgon för ungdomar ”… som i en lös föreningsform kommer hit för att under några timmar ostört träffa kamrater i stallets alldeles egna miljö”.

– Efter lunch på fredagar har vi djurlekis för barn mellan tre och sex år. Kostar inget, berättar Erika. Bara att anmäla sig under onsdagen samma vecka. Att mata fåren brukar vara extra poppis, precis som att åka vagn bakom en shetlandsponny.

Samtalet avbryts av en fyraårig flicka som vill ha hjälp med att spänna nosgrimman på ”sin” häst. Mycket, mycket, viktigare än att Erika står och snackar med en farbror. Det här är ju barnens alldeles egen gård!

Björnbo Gård

Björnbo Gård ligger ett par kilometer norr om sta´n mellan Enköping och Härkeberga.

Att träffa djuren är gratis.

En prova-på-tur med en shetlandsponny för barn tre år och uppåt, kostar 20 kronor. Djurlekis 100 kr, men då ingår saft och fika även till föräldrarna.

Verksamheten på en 4H-gård är icke vinstdrivande.

För öppettider i sommar; kolla hemsidan med samma namn som gården.

Visa merVisa mindre

BLÅLJUS: Stal katalysatorer - kan vara fast redan

Nyheter De fyra sågs under en bil mitt i natten. Katalysatortjuvar? Så klart. Men den här gången kan de ha åkt fast väldigt fort.måndag 30/11 10:50

Så blir nybygget i Hamnen

Nyheter Enköpingsbor flockas till Brf Norra Hamnen som kommer att bestå av 30 nybyggda lägenheter i den högre prisklassen.fredag 27/11 13:52