Vändning. Det blev inte det pensionärsliv som makarna Bondefalk i Haninge tänkt sig. Ted Bondefalk anser att han aldrig samtyckt till de ingrepp som gjordes. Foto: Eira Desax

Opererades av Macchiarini – Ted blev skadad för livet

Ted Bondefalk, 78, opererades av Paolo Macchiarini 2011 på Karolinska universitetssjukhuset. Sedan dess sitter han i rullstol och behöver hjälp dygnet runt.

  • Publicerad 11:15, 8 maj 2022

Jag låg i koma i fem dagar.

Kirurgen Paolo Macchiarini rekryterades till Karolinska institutet 2010. Han opererade in luftstrupar av plast på tre patienter, innan han stoppades. De avled, och nu ställs Macchiarini inför rätta. Brottsrubriceringen är grov misshandel.

Ted Bondefalk fick inte någon plaststrupe inopererad, men anser att även hans operation var lagvidrig.

I stället för att som nybliven pensionär spela golf med sin fru Irene, köra veteranbil och fortsätta vara politiskt aktiv, blev det ett liv i rullstol med assistans dygnet runt.

Vid operationen togs fem centimeter av hans luftstrupe bort, för att få bukt med slemhinnor som orsakade besvärande sömnapné. Även den kanyl som han hade
i luftstrupen för att kunna andas togs bort. Han drabbades då av hjärtstillestånd och andningsuppehåll med hjärnskador som följd.

– Jag låg i koma i fem dagar, säger han.

Operationen ledde till att Ted Bondefalk blev så gott som blind och har nedsatt balans. Han kan inte svälja, utan måste sondmatas. Var 30:e minut måste kanylen
i hans hals bytas ut.

Polisanmäldes

2016 polisanmälde han Macchiarini och en annan läkare för vållande till kroppsskada, men förundersökningen lades ner.

Inte heller den anmälan som gjordes gällande de patienter som dog ledde till åtal vid den tidpunkten, men förundersökningen togs upp igen, och det är för dessa fall Macchiarini nu åtalas.

– Om man bryter mot lagen ska man ställas inför rätta, säger Ted Bondefalk, som är jurist och har en 46 år lång karriär inom polisen bakom sig.

Han säger att han aldrig gått med på operationen om han informerats om att strupen skulle kapas och kanylen tas bort.

För två år sedan stämde han Region Stockholm och Karolinska universitetssjukhuset för att ingreppet gjorts utan hans samtycke, men förlorade. Domen är överklagad till hovrätten.

Irene Bondefalk säger att om de vinner och får skadestånd har de råd att resa till Kanarieöarna med assistenter och allt. Deras liv är annars ganska begränsat.

– Ted låg på sjukhus i åtta månader efter operationen, och sedan skötte jag om honom tills vi fick hjälp. Vi tvingades sälja vårt hus i Tyresö och även veteranbilen, säger hon.

Men det handlar inte bara om pengar. De vill få rätt, och att läkarna tvingas vinnlägga sig om att patienter är informerade innan ingrepp.

Uppburen kirurg

När det gäller Paolo Macchiarini var det många som bländades av hans stjärnstatus.

Irene Bondefalk berättar att ett stort antal läkare samlades och tittade på när hennes man opererades.

Operationerna med plaststrupar gjordes utan vetenskaplig grund, konstaterades senare i en utredning. Kanske kommer rättegången ge svar på hur det kunde få ske.

Macchiarini och plaststruparna

2010: Italienske kirurgen Paolo Macchiarini rekryteras till Karolinska institutet.

2011–2013: Macchiarini opererar in luftstrupar i plast på tre patienter: eritreanen Andemarian Beyene (avled 2014), amerikanen Chris Lyles (avled 2012) och turkiskan Yesim Cetir (avled 2017). Med hjälp av stamceller skulle struparna växa fast och fungera som levande organ, men metoden fungerade inte.

2014: Fyra KI-forskare slår larm om att operationerna inte gjorts på vetenskaplig grund. Dåvarande rektorn friar Macchiarini, medan visselblåsarna hamnar ute i kylan.

2016, januari: Macchiarini-skandalen avslöjas i en dokumentär i SVT. Macchiarini har haft oriktiga uppgifter i sitt cv, publicerat falska forskningsrön och mörkat fakta som talat emot plaststruparna. Det fanns heller inga tillstånd att utföra ingreppen. Allt utan att KI agerat.

2016, mars: Macchiarini sparkas från KI.

2016: Macchiarini delges misstanke om grovt vållande till annans död alternativt grovt vållande till kroppsskada, men brottsutredningen läggs ner.

2018: KI fäller Macchiarini och sex andra forskare för oredlighet i forskning.

2018: Brottsutredningen återupptas.

2020: Åtal väcks för tre fall av grov misshandel.

2022: Rättegången mot Paolo Macchiarini inleds i Solna tingsrätt den 27 april och väntas pågå till den 23 maj. Paolo Macchiarini förnekar brott.

Visa merVisa mindre