Operation Rimfrost mot gängen kan komma till Stockholm

Stockholm och Uppsala kan vara vara nästa mål för Operation Rimfrost, polisens speciella insats för att bryta gängkriminaliteten. Det sa rikspolischefen Anders Thornberg i Ekots lördagsintervju.

  • Publicerad 16:44, 14 dec 2019

I Malmö inleddes Operation Rimfrost för en månad sedan som en särskild händelse, vilket innebar att extra polisiära resurser kunde användas. Sedan dess har ett 40-tal personer gripits inom ramen för insatsen.

– Vi märkte att det var stor oro bland allmänheten, vi märkte att vi behövde göra nånting just i Malmö. Det var flera väldigt allvarliga händelser som kom väldigt tätt, det var mycket sprängningar, säger Anders Thornberg till Ekot.

Kommer att flyttas runt

Nu planerar polisen att genomföra insatsen även i andra städer.

– Den här händelsen kommer sen att flyttas runt i Sverige till de ställen där vi behöver göra det.

– I våra planer diskuterar vi Stockholm och kanske även till Uppsala efter hand. Men just nu är Malmö det stället, säger Anders Thornberg.

”Man behöver ta i”

Han patrullerade själv nyligen i Uppsalastadsdelen Gottsunda och fann att kriminella personer kontrollerade området och betedde sig hänsynslöst mot omgivningen.

– De tar över hela centret, de vägrar lyda när polisen säger till dom. De kommer in med bilar, parkerar på handikapptillstånd, och bryr sig inte om tillsägelser. Man behöver ta i så att det blir väldigt hotfulla situationer.