Foto: Mostphotos

Operation Costa: Friade 58-åringen får stort skadestånd

En 58-årig man friades av Svea hovrätt från anklagelserna i det uppmärksammade Operation Costa-målet, där polisen arbetade med infiltration. Nu meddelar Justitiekanslern att mannen får skadestånd.

  • Publicerad 14:37, 2 dec 2021

Den 58-årige mannen som friades inom ramen för polisens uppmärksammade Operation Costa har vänt sig till Justiekanslern (JK), för att få skadestånd för den tid han satt frihetsberövad misstänkt för synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott.

Efter att polisen slagit till mot en lagerlokal i Kungsängen i februari förra året så kunde 388 kilo cannabis beslagtas.

Transporten från Spanien hade kontrollerats av polisens infiltratör. 58-åringen och en 40-årig man dömdes för brotten av Attunda tingsrätt. Båda överklagade till hovrätten som valde att fria 58-åringen men fastställa domen mot 40-åringen.

Åklagaren ansåg att 58-åringen skulle bli utan skadestånd till följd av sin inblandning i narkotikasmugglingen. Den här bilden delar inte JK som nu meddelat sitt beslut:

"I förevarande fall har hovrätten kommit fram till att sökanden inte skulle ha begått de aktuella gärningarna om det inte vore för otillåten brottsprovokation. Gärningarna har alltså framprovocerats av staten."

58-åringen får 643 562 kronor i skadestånd av staten för de 16 månader han satt frihetsberövad.

40-åringen dömdes till sju år och tio månaders fängelse i samma mål.

Upplands-Bro avråder från besök inom äldreomsorgen

Kommunen agerar i syfte att skydda de äldre från smitta. Under torsdagen den 13 januari tog äldre- och omsorgsnämndens ordförande Tina Teljstedt (KD) ett ordförandebeslut. Beslutet är en avrådan från att besöka kommunens äldreomsorg i syfte att skydda de...fredag 14/1 14:02

Flest antal nya coronafall – någonsin

Smittspridningen skjuter i höjden i Upplands-Bro. Under årets första vecka så konstaterades rekordmånga nya fall av covid-19 i Upplands-Bro.torsdag 13/1 18:57