Den 58-årige mannen som friades inom ramen för polisens uppmärksammade Operation Costa har vänt sig till Justiekanslern (JK), för att få skadestånd för den tid han satt frihetsberövad misstänkt för synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott.

Efter att polisen slagit till mot en lagerlokal i Kungsängen i februari förra året så kunde 388 kilo cannabis beslagtas.

Transporten från Spanien hade kontrollerats av polisens infiltratör. 58-åringen och en 40-årig man dömdes för brotten av Attunda tingsrätt. Båda överklagade till hovrätten som valde att fria 58-åringen men fastställa domen mot 40-åringen.

Åklagaren ansåg att 58-åringen skulle bli utan skadestånd till följd av sin inblandning i narkotikasmugglingen. Den här bilden delar inte JK som nu meddelat sitt beslut:

"I förevarande fall har hovrätten kommit fram till att sökanden inte skulle ha begått de aktuella gärningarna om det inte vore för otillåten brottsprovokation. Gärningarna har alltså framprovocerats av staten."

58-åringen får 643 562 kronor i skadestånd av staten för de 16 månader han satt frihetsberövad.

40-åringen dömdes till sju år och tio månaders fängelse i samma mål.