Ont om rutin men gott om talang i IK Tellus i år

IK Tellus Bandy gör sig redo för sin tredje säsong i Elitserien. Redan den 19 oktober är det premiär och lilla Tellus ställs på tufft test direkt – tippade topplaget Villa Lidköping på bortais.

  • Publicerad 12:58, 9 okt 2018

– Vi skrällde och slog dem borta i fjol, men deras sportchef har satt upp en lapp i omklädningsrummet med texten ”Never forget about Tellus” för att det inte ska hända igen, så det blir svårt. Det går inte att hitta en tuffare bortamatch, men vi har i alla fall allt att vinna. Det blir en häftig premiär, säger Patrik Järmens, sportchef i IK Tellus.

Klubben gjorde entré i högsta serien 2016 och har lyckats hålla sig kvar två säsonger trots knappa resurser, första året via kval och andra året med en stabil tiondeplats. Är det månne dags att ta ytterligare ett steg, och nå slutspel?

Bara två i truppen har fyllt 30

– Det vore roligt, men vi har tappat en hel del rutinerade spelare. Visserligen har vi fått in bra nya, men de är unga. I hela truppen har vi bara två spelare över 30 år, och de är båda precis över 30, säger Patrik Järmens.

Så målet är i första hand att återigen hålla sig kvar i Elitserien, men alldeles omöjligt att ta sig till slutspel är det inte.

Trots små resurser har IK Tellus lyckats hålla sig kvar i Elitserien och gör sig nu redo för sin tredje raka säsong på högsta nivå. Foto: IK Tellus

– Nej, jag tror att serien kommer att delas upp i två segment med sex eller sju lag i topp. Där under blir det jämnt så det blir nog små marginaler från plats sju eller åtta och nedåt.

Fler lag till slutspel i år

Chansen har ökat då det nu har införts åttondelsfinaler där lag 9 och 10 möter lag 7 och 8 i kampen om två kvartsfinalplatsen.

– Ja, vi kom ju tia i fjol så med den placeringen igen så är vi ju faktiskt i slutspel, säger Patrik Järmens.

Ingen premiär för lagkapten Krigh

Laget har alltså tappat en hel del rutin i form av fyra 30-plusare med flera säsonger i Elitserien i ryggen. Dessutom har viktige lagkaptenen Martin Krigh fått ett bakslag i rehabiliteringen efter att han fick hälsenan avskuren i derbyt mot Hammarby i december i fjol.

Martin Krigh redo med slutspelsskägg, men i början av säsongen ser Tellus ut att få klara sig utan sin 27-årige lagkapten. Foto: IK Tellus

– Han spelade en match för en månad sedan, men sedan svullnade det upp. Det gick lite för fort och vi vet inte när han kan vara tillbaka, men han är knappast med i premiären i alla fall, konstaterar Patrik Järmens.

”Ett spännande och utvecklingsbart lag”

I stället får Tellus lita till yngre förmågor, och flera av de unga nyförvärven har stor talang och intressanta spetsegenskaper förklarar Patrik Järmens.

– Ja, vi har ett väldigt spännande och utvecklingsbart lag.

Ingen hemmaseger på två år: ”Helt sjukt”

Efter premiären mot Villa Lidköping väntar ytterligare en bortamatch, ”galaxderbyt” mot IK Sirius den 26 oktober. Först den 31 oktober är det dags för hemmapremiär på Broberg/Söderhamn gästar Zinkensdamms IP. Kanske är det då även dags för Tellus att ta en historisk seger – laget har hittills inte vunnit en enda hemmamatch på sina två första elitseriesäsonger.

– Vi gjorde det i kvalet första året, men i serien har vi inte vunnit hemma ännu. Vi har kunnat åka till Vänersborg och till Lidköping och vinna, men inte hemma! Helt sjukt egentligen! Jag tror inte att vi ska göra för stor grej av det, men vi får kanske se över lite rutiner och så, säger Patrik Järmens.