Ont om kompisar till nyanlända

En fika med en etablerad Väsbybo kan få nyanlända att känna sig mer hemma på stan. Det var tanken bakom bibliotekets kompisförmedling. Men nu är det brist på kompisar att förmedla.

  • Publicerad 14:15, 15 feb 2017

Det har gått ett år sen biblioteket började förmedla kompiskontakter mellan nyanlända och mer etablerade Väsbybor. Det var där som de två vännerna Ingrid Jarlebring och Marzieh Rezaee träffades.

– Vi såg att andra bibliotek hade motsvarande projekt, säger Taina Lavikainen, bibliotikarie på Upplands Väsby bibliotek och ansvarig för projektet.

Tanken var att det skulle vara lätt att engagera sig och få så många personer som möjligt att träffas. De som anmälde intresse matchades ihop med en kompis som de fick träffa över en fika.

– Vi ville att de nyanlända skulle få nya bekanta ansikten i Väsby och tänka att det där är ju nån jag har fikat med.

I februari i fjol hölls det första introduktionsmötet för intresserade, direkt fick de tolv intresseanmälningar från etablerade svenskar som ville vara med.

– Vissa fortsatte träffas och ordnar middagar hos varandra, går till simhallen ihop eller tar skogspromenader med varandra.

Intresset har svalnat

Men kompismatchandet på biblioteket har stannat upp under hösten.

– Innan förmedlade vi en träff i veckan. Nu är det flera nyanlända som väntar på att få träffa en kompis men vi har inga kompisar att förmedla, säger Lavikainen.

Tillsammans med Svenska kyrkan har biblioteket försökt få igång intresset igen.

Varför tror du intresset har minskat?

– Det kanske är som så att det finns ett visst antal personer i en kommun som har ledig tid och är beredda att släppa in en ny person. Kanske har vi redan nått ut till alla dem i Väsby.

Framtiden för kompisförmedlingen är därför oviss.

– Vi vet inte hur det bli, kanske ska vi lägga ner om vi inte lyckas blåsa liv i det, säger Taina Lavikainen.

Organisationen Kompis Sverige, som förmedlar kontakter mellan nya och etablerade svenskar och vann Upplands Väsbys hållbarhetspris under hösten, har upplevt ett minskat intresse jämfört med 2015.

 

Pegah Afsharian är en av grundarna till Kompis Sverige.

– Då var det jättemånga som hörde av sig. Men jämfört hur det var innan dess är intresset mycket större. Så det är svårt att säga att intresset har ökat eller minskat, säger Pegah Afsharian, en av grundarna till Kompis Sverige som är född i Upplands Väsby.

De är intresserad av att starta upp verksamhet i Upplands Väsby men har än så länge inte haft någon kontakt med kommunen.

 

LÄS MER: