I takt med att matpriserna stiger är det många som tittar efter röda prislappar och handlar i olika butiker i jakten på det bästa priset. Men i Trångsund finns bara en matbutik.

– Vi vill ha konkurrens till Ica. De har trevlig personal och det är inget fel på den, men vi vill ha konkurrens. Icabutiken har varit ensam här sedan Konsum försvann för 12 år sedan. Och vi har en idé på hur det kan gå till, säger Jonas Hagström.

Tillsammans med några andra Trångsundsbor har han startat något som han kallar Medborgarinitiativ i Trångsund och Skogås. De har lagt ut namnlistor i spelbutiken och på restaurangen Trångsunds kök och bar. Hittills har de samlat in 300 namnunderskrifter, enligt Jonas Hagström.

Byggnaden där Trångsunds kök ligger, på Norströms väg vid Trångsunds centrum ska rivas, och ge plats för nya bostäder. I stället ska det byggas ett nytt T-format åttavåningshus med runt 100 lägenheter.

Jonas och de andra tycker att det vore utmärkt med en matbutik i bottenvåningen på det nya huset, liksom att man hittar en ersättningslokal till restaurangen.

"Vill ha två butiker"

Han tror att det finns underlag för två butiker i Trångsund.

– I Skogås, som har 14 000 invånare, finns två butiker i centrum. I Trångsund bor drygt 10 000 invånare. Det finns många människor som vill ha två butiker i sitt närområde. Alla har inte bil och många äldre har svårt att åka till Skogås och släpa hem matkassar, säger Jonas Hagström.

Ingalill Söderberg (DP), kommunalråd med ansvar för delaktighetsfrågor, minns när det fanns tre matbutiker i Trångsund.

– Konkurrens är alltid bra, det säger även de som är utsatta för konkurrens, säger hon.

Men det är ingenting som kommunen kan påverka, menar Ingalill Söderberg.

– Nej, det kan vi egentligen inte. Det är Huge som hyr ut lokalerna. Men om det skulle vara en konkurrent krävs det ganska stora lokaler, och jag har svårt att se hur man skulle få plats med det även om man gör lokaler i botten.

Den bilden delas av Tommy Jonsson, butikschef på Ica Nära Trångsund.

– Jag har inget emot en konkurrent. Vi vill också ha ett levande centrum, det är ganska tråkigt i dag. Men frågan är vilken lokal de skulle ha som är tillräckligt stor för att få in en matbutik. Jag tror inte att någon kommer att öppna här, om det inte är så att Systembolaget också skulle öppna, säger han.