Klockan är halvfem en tisdag eftermiddag när Mitt i besöker Humlanhuset.

Utanför ungdomsgården sjuder det av liv i gårdens skateboardpark. Inne i husets samlingsrum sitter några tjejer och pratar i en soffa, i köket syns resterna av gårdagens pizzabak. I matsalen ligger t-shirts med färgglada batiktryck på stolarna och golvet. Trots begränsat besöksantal under pandemin, knackar flera unga på dörren och hoppas att det finns plats för dem.

Humlanhuset drivs i dag av nämnden som öppnade verksamheten i april 2014.

Fritidsledaren Johannes Brandt berättar att det innan pandemin kunde komma 20-30 ungdomar om dagen. Nu får max åtta personer vistas i lokalens ovanvåning och tio på bottenvåningen.

Få ungdomsgårdar

Han är bekymrad över att det finns så få ungdomsgårdar på Östermalm.

– Det kan finnas en inriktning på den närmsta ungdomsgården som kanske inte passar och därför vill man kunna söka sig till en annan.

Han är inte ensam om att tycka att det vore bra med fler ungdomsgårdar. Bland annat har Östermalmsbon Carl Johan Björeman skrivit ett medborgarförslag om att ytterligare en behövs, exempelvis i Fältöversten.

– Det är tydligt att det behövs ytterligare en i stadsdelen. Någon som ligger mellan Humlan och Hjorthagen, som är lätt att ta sig till, säger han.

Även Miranda Holmqvist, föreståndare på Hjorthagens ungdomsgård, tycker att det vore bra med en tredje ungdomsgård.– Ja, men de två som finns kan även användas mer och utveckla nya aktiviteter och nya sätt att locka fler unga. Äldre tonåringar är en svår målgrupp, de vill ha en mer självständig och modern fritidsverksamhet.

Hjorthagens ungdomsverksamhet är Östermalms äldsta och startade 1946. Sedan 1993 drivs ungdomsgården av föreningen Hjort­hagens Gård med stöd från stadsdelsförvaltningen, lokala föreningar och kyrkan.

Miranda Holmqvist säger även att det i framtiden kan finnas ett behov av en ny mötesplats i Norra Djurgårdsstaden, eftersom stadsdelen växer och många årskullar kommer att bo i området inom de närmsta åren.

Alla välkomna

– Ungdomsgårdar fungerar som en plats där unga kan få stöd av en annan vuxen att knyta an till andra ungdomar att umgås med, säger Johannes Brandt.

– Alla är välkomna och alla får en chans till att känna sig sedda och hörda.

David Wall, samordnare för Föräldravandrarna på Östermalm, ger tummen upp till förslaget om ytterligare en ungdomsgård. Han anser att till exempel Fältöversten skulle vara en bra plats.

– Väl fungerande ungdomsgårdar är en skyddsfaktor mot stökiga situationer på stan.

– Ungdomsledarnas arbete är också, liksom fältassistenternas, viktigt för att se och fånga upp både goda och oroande tendenser bland unga.

David Wall berättar även att också fältassistanserna tycker att fler ungdomsgårdar är en fördel.

– Ibland kan en fraktion ungdomar bli tongivande på en ungdomsgård under en period. Det kan ligga en bra dynamik i att det finns flera gårdar att välja mellan.

– Det gäller förstås också att stämma av vad ungdomarna själva tycker om och vilken åldersgrupp och inriktning det finns störst behov av i stadsdelen.

Viktigt med varierat utbud

Fältassistenterna tycker att ett varierat utbud av aktiviter är viktigt, dessutom behövs tydlighet i vilka aktiviteter gårdarna erbjuder.

– De nya ungdomarna kan känna en trygghet i det. Då kommer man ifrån det planlösa hänget som kan upplevas lite skrämmande när man besöker en ny plats, säger fältassistenten Karolina Åkerberg.Hon menar att kunskapen om hur det är att vara på en ungdomsgård är låg och att de unga inte vet vad de kan förvänta sig av gårdarna.