Linda Pousette vill vara flexibel i kristider – till exempel kan hon köra ut leksaker till barn som är coronahemma. Foto: Anna Wilson

Öns småföretagare måste vara påhittiga nu

Småföretagare på Lidingö drabbas hårt av coronakrisen. Men lidingöborna kan stötta. – Handla lokalt. Nu kan lidingöborna hjälpa företagarna att överleva, säger Katarina Palmstierna, ordförande i Lidingö Näringsliv.

  • Publicerad 05:00, 18 mar 2020

Lidingö är varken immunt mot corona eller de skadeverkningar det nya viruset har på öns näringsliv. Mitt i tar en tur på centrala ön och pratar med några företag om den nya vardagen.

– Vi har tappat halva omsättningen, säger Dina Murad, frisör på Klippoteket på Stockholmsvägen i Torsvik.

I frisörstolarna sitter ändå folk som gör folieslingor eller trimmar vildvuxna lockar.

– Vi tar det här på fullaste allvar. Vi spritar alla ytor. Och alla kan vara helt säkra på att ingen som är sjuk står här och jobbar, säger Dina Murad.

Diana Murad berättar att hon och frisörkollegorna städar ytor mer än vanligt – och att ingen som är sjuk tillåts att jobba.

I optikerbutiken intill är det lugnare än vanligt.

– Vi märkte inget förra veckan. Men de sista dagarna blir det färre här också, säger Mia Gyldén Lundqvist, optiker.

Butiken drivs inte av någon kedja, utan av Mia Gyldén Lundqvist. Hon har tre anställda.

– Det är klart man börjar fundera hur det ska gå. en än är det för tidigt att säga något, säger hon.

Kör hem pyssel

Det är en risk att vara en liten enskild företagare. Men det ger också möjlighet att ställa om verksamheten snabbare. Det tycker Linda Pousette som driver en kläd- och leksaksaffär på Sturevägen.

– I går fick jag en fråga av en mamma om jag kunde köra över med ett pysselpaket till hennes barn. Familjen satt i karantän, säger hon.

En sådan fråga är ändå ett kvitto på att Lidingöborna vill hjälpa till, tycker hon.

Camilla Rydbom ger Dallas en klippning. De mänskliga kunderna har hon dock helst inte samma närkontakt med. Hon ser helst att de swishar betalningen.

Hundfrisören Camilla Rydbom håller till mitt emot. Hundkunder drabbas inte av coronavirus. Därför fortsätter de att komma. Men Camilla oroar sig lite för vad som skulle hända om hon själv blir sjuk.

– Egenföretagare har sju dagars karens. Jag vet inte hur regeringen gör med det, säger hon.

Köp hem mat

Katarina Palmstierna är ordförande för Lidingö Näringsliv. Hon har varit i kontakt med runt 30 lokala företag som alla säger att de är bekymrade över läget.

Nu gäller det att tänka till och hitta nya sätt att fixa det här

Katarina Palmstierna

Hon uppmanar alla lidingöbor att stötta företagen nu.

– Vi lidingöbor kan hjälpa företagarna att överleva. Köp hem mat från någon av öns restauranger gå ut en timme och låt ett lokalt bolag städa.

Hon uppmanar också företagen att tänka i nya banor. Restauranger kan börja med hemkörning, något som redan sker över ön.

Sprider positiva exempel

Varje dag kommer Katarina Palmstierna att lägga upp exempel i sociala medier på hur Lidingöföretag tar sig genom krisen.

– Nu gäller det att tänka till och hitta nya sätt att fixa det här. Jag tror att det går. Företagarna här är grymt duktiga på att ställa om, säger hon.