Körlängtan. Många har längtat efter att sjunga med sin kör under pandemin. Foto: Anna Smedendahl Rosén

Öns körer och orkester samlas för stor konsert

Väntan har varit lång. Men nu samlas äntligen tre körer, en symfoniorkester, skådespelare och solister för att uppföra köreposet ”Förklädd gud”.

  • Publicerad 08:15, 18 sep 2021

I köreposet Förklädd gud ger sig guden Apollon ut i världen, dömd att vara människa. I ett år ska han vara dräng hos kung Admetos. Verket från 1940 av Lars-Erik Larsson och Hjalmar Gullberg är mycket älskat. Nu finns chansen att uppleva det live i Ansgarskyrkan.

– Det är en stor glädje att äntligen kunna sjunga och spela tillsammans, säger Stefan Själander, organist i Lidingö församling.

Extra glans

Det är en stor ensemble bestående av tre av öns körer, symfoniorkester, skådespelaren Margareta Byström och solisterna Alexandra Zetterström Büchel och Olle Persson som sätter upp verket.

Lidingösymfonin kommer också att framföra Sommarsång ur Svit för liten orkester av Gustav Asplund. Detta är ett uruppförande som kompositören själv dirigerar.

– Det är spännande och högtidligt och ger extra glans till det här tillfället, säger Stefan Själander.

Konserten skulle egentligen ha satts upp för över ett år sedan, men pandemin satte käppar i hjulet. Nu kan man uppträda inför publik men med vissa restriktioner. Konserten streamas även.

Temat för konserten är ”Tillsammans på Lidingö”. Lidingö församlings diakoner vill värva volontärer till en ny besökstjänst.

– Förklädd gud handlar om att det just är den goda medmänniskan som är den förklädda guden, säger Stefan Själander.

Repetition. Stefan Själander dirigerar de tre körerna. Foto: Anna Smedendahl Rosén