INGET BESLUT. Alecta har inte bestämt om de ska bygga nytt vid Fridhemsplan eller inte. Foto: White arkitekter

Omstritt gårdshus vid Fridhemsplan hänger löst

De stora planerna kring nya bostäder vid Fridhemsplan kan bli – ingenting. Fastighetsägaren har inte tagit beslut om de ska bygga eller inte.

  • Publicerad 13:17, 24 maj 2018

Just nu pågår renovering av Alectas bostäder vid kvarteret Väktaren vid Fridhemsplan. Men några fler lägenhetsjobb verkar det inte bli – åtminstone inte i närtid – trots stora planer på runt 90 nya bostäder och kontorsytor i kvarteret.

Det var fastighetsägarna Alecta och Familjebostäder som ville bygga på – och till – i kvarteret. Och planen klubbades, trots protester, i stadsbyggnadsnämnden hösten 2015.

Grannar försöker stoppa nya bostäderna vid Fridhemsplan

Familjebostäder har redan stekt planerna på en påbyggnad eftersom deras hus inte skulle tåla det. Alecta, som ville bygga på sina fastigheter och även ett nytt gårdshus, tvekade redan när staden strök kommersiella ytor i projektet.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Nästan tre år senare har bolaget fortfarande inte tagit något beslut om de ska bygga eller inte. De har inte heller bestämt när de ska ta ett beslut.

– Vi tar utvecklingsprojektet etappvis och har även inväntat kommunens upprustning av gatumiljön kring kvarteret, men planerna är inte lagda på is, skriver Christina Malmberg Hägerstrand, presschef på Alecta, i ett mejlsvar.

Planen vann laga kraft förra året och då har byggherrarna fem år på sig att genomföra projekten.

Varför dröjer beslutet om ni ska bygga eller inte?

– Vi har prioriterat renoveringen av bostäder.

Vilket av påbyggnaden eller gårdshuset är det mest intressanta för er?

– Påbyggnad av kontorshuset längs Drottningholmsvägen är nog mest sannolikt i nästa steg då det är stor efterfrågan på just den typen av lokaler i Stockholm.

Enligt Christina Malmberg Hägerstrand ska den pågående renoveringen i kvarteret vara klar till årsskiftet. Enligt henne innebär det en "viss hyreshöjning" och att de har "förhandlat fram preliminära hyror i överenskommelse med hyresgästföreningen".