Magelungsterrassen ligger på Ullerudsbacken i Farsta strand. Foto: Mattias Kamgren

Omstritt Farstahus kom på fjärde plats

Långbrodalsskolans nya skolhus i Älvsjö är Årets Stockholmsbyggnad 2018. Det är första gången en grundskola vinner tävlingen. Magelungsterrassen i Farsta strand kom på fjärde plats.

  • Publicerad 20:30, 7 jun 2018

Stockholmarna har sagt sitt. På torsdagseftermiddagen tillkännagavs att Långbrodalsskolan i Älvsjö röstats fram till Årets Stockholmsbyggnad 2018.

– Det är en jätteära, vi är fantastiskt stolta. Det är ett fint erkännande av det team av duktiga medarbetare som jobbat med detta, säger Pauline Ringvall, gruppchef på Niras Arkitekter, som ritat skolbyggnaden.

– Roligast av allt är att vi fått höra att elever och lärare som använder skolan trivs, säger hon.

Döpt till Palatset

Den pampiga Långbrodalsskolan som är byggd 1915 utökades ifjol med en skolbyggnad för att kunna ta emot ytterligare 200 elever.  Tillbyggnaden har samma branta tak som det gamla skolhuset, men ett i övrigt modernt uttryck med en plåtfasad i titanzink. Den gamla skolan kallas ”Slottet” och det nybyggda huset har av eleverna döpts till ”Palatset”.

”En nästan pittoresk byggnad som samtidigt är både originell, lekfull och funktionell”.

Så här skrev juryn när Långbrodalsskolan valdes ut som en av finalisterna i den nionde upplagan av Årets Stockholmsbyggnad:

”En nästan pittoresk byggnad som samtidigt är både originell, lekfull och funktionell. Det är positivt med en skolbyggnad som bygger en stark identitet kring skolmiljö, vilket inte är helt vanligt i dag”.

Tätt mellan ettan och tvåan

Det var tätt mellan vinnaren Långbrodalsskolan som fick 1 235 röster och andraplaceringen – Zenhusen i Norra Djurgårdsstaden, som fick 1083 röster.

Magelungsterrassen i Farsta strand hamnade på fjärde plats i omröstningen.

 

Här är de tio finalisterna som kämpade om titeln.

1. Etaget, Kungsholmen

2. Hållbarhetshuset KTH, Östermalm

3. Långbrodalsskolan, Älvsjö

4. Magelungsterrassen, Farsta

5. Taklampan, Hammarbyhöjden

6. The Bronze, Bromma

7. Vallgossen, Kungsholmen

8. Vällingby Allé, Vällingby

9. Värtaverket, Hjorthagen

10. Zenhusen, Norra Djurgårdsstaden