Engagerad. Martin Westmont (SD) bodde tidigare i Hornstull och promenerade då ofta längs båthamnen vid Pålsundet. Foto: Linda Gren

Omstridda rivningar gynnar SD inför valet

I höstens val vill Sverigedemokraterna visa att de är mer än ett enfrågeparti – och går till val på att bevara rivningshotade kulturmiljöer. I Stockholms bevarargrupper finns tusentals potentiella väljare som känner sig svikna av övriga partier. Men är de villiga att lägga en röst på SD?

  • Publicerad 20:00, 3 apr 2018

"Bygg på annan plats!" "Sälj inte ut vårt kulturarv!"

I byggboomens Stockholm har vad som närmast kan liknas vid en ny folkrörelse växt fram. Aktionsgrupper och nätverk samlar tusentals människor som med högljudda protester och omfattande namnlistor gör sitt bästa för att stoppa planerade rivningar. Bevara Slussen, Var rädd om Pålsundet, Rädda Astoria och Bevara Blaiseholmen är några av de mest omskrivna exemplen.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

I samtliga fall har Sverigedemokraterna stått sida vid sida med demonstranterna. Det invandrarkritiska partiet har tidigare beskrivits som ett enfrågeparti, men börjar nu alltmer profilera sig som stadens bevararparti. Martin Westmont (SD) vill dock inte kalla det för en medveten strategi.

– Vi blir ofta beskyllda för att göra populistiska utspel, men vi har en tydlig röd tråd i vår kultur- och stadsbyggnadspolitik. Vi vill bevara områden och byggnader som har ett kulturhistoriskt värde, säger han när vi ses på Söder Mälarstrand intill just Pålsundet.

Folk är förbannade

I valet 2014 fick Sverigedemokraterna 5,2 procent av rösterna i Stockholms stad och partiets möjligheter att påverka politiken har varit mycket begränsad. Björn Tarras-Wahlberg, ordförande för stadsmiljöföreningen Blasieholmens vänner, tror dock att SD i höstens val kan vinna en hel del röster från väljare som anser att Moderaterna svikit i frågan om Nobel Center.

– Moderaterna och Socialdemokraterna har inbjudits till alla våra stora möten men konsekvent uteblivit. Hur demokratiskt är det? Självklart ökar SD när dessa partier som röstat igenom Nobelbygget inte ens ställer upp. Folk är förbannade på betongpartierna och vill ha ett alternativ. Jag är säker på att Moderaterna förlorar tusentals röster till SD och även till L om Moderaterna inte drar tillbaka sitt stöd för Nobelbygget före valet, säger han.

Björn Tarras-Wahlberg på ett protestmöte i september 2016. Foto: Sanna Källdén

Öppen spelplan

Det finns ingenting som tyder på att SD:s nationalistiska människosyn skulle ha något större stöd i bevarargrupperna. Men den pågående normaliseringen av partiets invandringspolitik, i kombination med en känsla av att andra partier sviker, öppnar för en möjlighet att plocka röster. Lars Johansson från aktionsgruppen Var rädd om Pålsundet, som samlat in drygt 26 000 namnunderskrifter, bekräftar bilden.

– Den påfallande känslan är att de etablerade partierna i diskussionen om Pålsundet lämnat spelplanen öppen för SD, säger han och tillägger att man måste erkänna partiets förmåga att identifiera den politiska nerven i frågan.  

– Samtidigt delar jag inte SD:s kultursyn och kan se tecken på okunskap och naivitet när man i olika sammanhang nu börjar möta gamla nationalromantiska argument i resonemang om stadsmiljöer och arkitektur.

Stöttar Bevara Slussen

Sveket från övriga partier återkommer ofta i samtal med bevarargrupperna. Elisabet Delang är ordförande i Stockholmspartiet som tidigare bland annat haft en betydande roll i motståndet mot rivningen av Slussen. Hon förväntade sig att Miljöpartiet skulle ta över deras hjärtefrågor när Stockholmspartiet inte längre fick mandat i Stadshuset, men enligt henne valde Miljöpartiet att "sälja sig till makten" när de gjorde en helomvändning. Istället blev det Sverigedemokraterna som stöttade Bevara Slussen-rörelsen.

Elisabet Delang ogillar dock starkt jämförelsen mellan SP och SD och tycker det vore konstigt om människor "röstade på ett parti med Sverigedemokraternas människosyn för en byggnads skull".

– Jag tänker ändå att folk vill dela grundläggande värderingar med partiet de röstar på. Men det är smart och beräknande av SD att göra detta, säger hon.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Oavsett åsikt om partiets nationalistiska människosyn har Sverigedemokraterna lyckats positionera sig som ett konsekvent alternativ till etablissemanget. Martin Westmont (SD) säger visserligen att de gärna skulle se ett samarbete med M och KD för att få igenom sin politik men låter ändå nöjd när han konstaterar att de ofta är det enda oppositionspartiet. Och i bevarargrupperna tas de emot med öppna armar, enligt Martin Westmont.

– Vi har fått ett väldigt bra bemötande. Dessutom vet vi att vi har ett stort stöd från stockholmare som inte håller med om det som sker i deras stad just nu, säger han.

Demonstranter mot Nobel Center i april 2016. Foto: Andreas Jennische

Omstridda rivningsprojekt

Nobel Center

Nytt stort center för publika Nobelverksamheter som mött massiva protester. Socialdemokraterna, Centerpartiet och Moderaterna lyckades dock våren 2016 klubba igenom planerna att bygga på Blasieholmen. 

Slussen

Ombyggnaden av Slussen har länge varit föremål för heta debatter och högljudda demonstrationer. Men i valet 2014 var Stockholmspartiet och Sverigedemokraterna ensamma om att gå till val på att stoppa Nya Slussen.

Astoriahuset

Huset på Nybrogatan ska delvis återställas och byggas om till bostäder och fygeln som vetter mot gränden/Sofi Almqvists Plats hotas av rivning. Förutom SD har även Liberalerna och Moderaterna motsatt sig rivningsplanerna.

Pålsundet

Småbåtshamnen vid Pålsundet intill Söder Mälarstrand behöver rivas på grund av rasrisken. Samtliga partier i Stadshuset ser rivningen som nödvändig och ställer sig bakom beslutet, förutom Sverigedemokraterna som vill se en annan lösning.

Visa merVisa mindre

Sverigedemokraterna i Stadshuset

I valet 2014 fick Sverigedemokraterna 5,2 procent av rösterna i Stockholms stad. Partiet tilldelades sex mandat, men sedan dess har tre namn hoppat av eller tvingats lämna sina platser. Partiets fullmäktigegrupp består av Martin Westmont, Per Ossmer och Dan Kareliusson.