Ica Kvantum Södermalm är grundat i samma koncept som Ica Liljeholmen. Kommunala Stockholmshem står som hyresvärd för butiken.

Omstridda matbutiken tar över på Söder

Den nya Ica-butiken har varit uppe i domstol, bråkats om men byggts. Nu, sju år senare, öppnar dörrarna till ett stort ekologiskt utbud med deli och bistro med vinbar.

  • Publicerad 09:53, 5 okt 2020

Det blir ju ett mervärde när byggbullret väl lägger sig.

Byggdammet i slutet av Swedenborgsgatan lägger sig i duggregnet.

I hörnet till Magnus Ladulås gata öppnar Ica kvantum Södermalm den 14 oktober. Inne i butiken, som blir en av Söders största, lyser kött-, frys-, och delidiskarna, bistron och vinbaren lika så.

Bredvid öppnar även Icas apotek Hjärtat.

– Vi vill göra det enkelt för Söderborna att välja rätt och inspirera till mer hållbara val. Vi kommer att servera frukost, lunch och middag och fokuserar på måltidslösningar. Färdigrätter, matkassar och så vidare, säger handlaren Thomas Bergman.

DOMEN: Ny stor Ica får byggas på Söder

Sju år av protester

Butiken har varit omstridd. 2013 började boende i kvarteret Linjalen vid Rosenlundsparken att protestera och överklaga bygget. Hyresvärden Stockholmshem, som även driver bygget av 129 hyreslägenheter i området, tvingade hyresgäster att godkänna affären och fick till slut grönt ljus av mark- och miljödomstolen.

– Jag förstår att man motsätter sig jobbiga byggen men tror att de allra flesta kommer att bli nöjda när vi öppnar. Det blir ju ett mervärde när byggbullret väl lägger sig. Nu kan ju de som bor här handla i en större butik utan att behöva åka så långt, säger Thomas Bergman.

Stockholmshem tvingar hyresgäster säga ja till Ica

Ica Gillet på Södermalm stänger

Ica-butiken Gillet på hörnet mittemot stänger när Ica kvantum öppnar. Enligt Thomas Bergman tar sig personalen över Magnus Ladulås gata och in i hans butik. Gillet drivs av Ica-koncernen själva, sedan handlaren tog över Ica supermarket i Bagarmossen för ett antal år sedan.

Handlaren Thomas Bergman drev tidigare en Ica-butik i Salem i tio år.