Omstridda bygget på Gärdet rejält försenat

Läsare har hört av sig och undrat vad som egentligen händer med de 130 nya lägenheterna på Gärdet? Svaret är att det inte händer någonting alls.

  • Publicerad 16:30, 15 maj 2019

Byggandet av husen i korsningen Värtavägen/Furusundsgatan, projekt Ordonnansen 5, drar ut på tiden. För ett år sedan berättade vi att inflyttningen förväntades ske i slutet av 2020, men så kommer det inte att bli. Flera läsare har uppmärksammat att bygget helt stannat av. En boende i området skriver att "man har rivit cirka 80 procent men helt plötsligt har det, sedan flera månader, stoppat. Från Värtavägen ser det ut som ett bombnedslag."

Nu startar omstritt bygge vid Gärdet

Christian Ultenius, projektledare hos fastighetsägaren Aros Bostad, bekräftar att bygget avstannat.

– För närvarade sker ingen produktion på byggarbetsplatsen. Vi har helt avbrutit arbetet i väntan på att staden ska agera, säger han.

Att agera innebär framför allt att staden ska riva den befintliga pump- och elnätsstationen som fortfarande är kvar på platsen. För att det ska kunna ske måste stationen ersättas av provisoriska stationer på annan plats. Och nu finns en plan: Svoa placerar provisorisk tryckstegringsstation bredvid Ordonnansen 5 medan Ellevio placerar provisoriska elnätsstationer på Furusundsgatan och Värtavägen. Den nuvarande stationen ska vara riven i månadsskiftet september/oktober 2019.

Första inflyttning 2021

Bostäderna fördelas på två hus, ett mot Värtavägen och ett i souterräng mot Furusundsgatan, och ska rymma sammanlagt 130 lägenheter. Christian Ultenius uppskattar att de första inflyttningarna kan ske först sista kvartalet 2021.

Gärdet får 110 nya bostäder i "Minecraft-hus"