UPPHÖR. Sundbybergs stad placerade tidigare hemlösa på Pilgrimshem hotell i Bromma som drivs av den frireligiösa Maranatarörelsen. Foto: Patrik Ekström

Omstridd rörelse i Bromma får inte mer pengar för hotellnätter åt hemlösa

Det blir inga fler nätter för hemlösa på Pilgrimshem hotell vid Solvalla. Sundbybergs stad har tidigare köpt hotellnätter där av den frireligiösa Maranatarörelsen. Men efter maktskiftet i Sundbyberg i höstas väljer det grönblåa styret att avsluta samarbetet.

  • Publicerad 11:46, 17 feb 2016

De bostadslösa personerna befinner sig redan i en utsatt situation

Maranata är en frireligiös rörelse som öppet förespråkar barnaga, är emot homosexualitet och abort. På deras Pilgrimshem hotell vid Solvalla har Sundbybergs stad placerat bostadslösa människor för 30 000 kronor per månad och rum.

Men det nya grönblåa styret i Sundbyberg vill inte använda sig av Maranatas hotell som tillfällig lösning för de hemlösa.

Inte en trygg miljö

Josefin Malmqvist (M), kommunalråd i Sundbyberg, menar att bostadslösa personer ska befinna sig i en trygg miljö – och att en sådan inte garanteras hos Maranatarörelsen.

– De bostadslösa personerna befinner sig redan i en utsatt situation och ska inte behöva bli påtvingade någon religiös åskådning de egentligen inte har, säger hon.

Enligt en artikel i Dagens Nyheter 2009 skulle kostnaderna på drygt en miljon kronor per år till Maranatarörelsen ses över av Sundbyberg stad.

Är chockad

I oktober 2015 gjorde vår systertidning Vi i Sundbyberg en uppföljning på DN:s granskning. Det visade sig då att kostnaderna istället hade ökat till 3,2 miljoner kronor per år.

Josefin Malmqvist (M) säger sig vara chockad över att kommunen fortsatte använda sig av hotellet som drivs av Maranatarörelsen. Sundbybergs stad har nu placerat de nio personer som var bosatta på Pilgrimshem hotell i nya tillfälliga boenden.

– Vi hittar andra lösningar som sociala kontrakt, vandrarhem, härbärgen och en del av personerna har anhöriga som har kunnat ta emot dem, säger Josefin Malmqvist (M).

Maranata

Maranata är en kristen väckelserörelse med
ursprung i Norge. Den fördes till Sverige i början av 1960-talet, främst genom den svensk-norske pingstevangelisten Arne Imsen.

Rörelsen är emot
homosexualitet och
alkohol. De bestrider evolutionsteorin och är abortmotståndare. De anser även att det är
familjens sak att avgöra om man ska uppfostra barn genom aga.

Källa: National­encyklopedin/DN

Visa merVisa mindre