Arne Närström fortsätter i opposition i Salems kommunfullmäktige och Miljöpartiets nya förstanamn Walentina Westling hamnade utanför. Foto: Lena Dahlström/Stefan Källstigen/Privat

Omstart för Miljöpartiet i Salem utanför fullmäktige

Socialdemokraterna ökar något i Salems kommun men blir enligt kommunalrådet Arne Närström kvar i opposition. Den största skillnaden är att de förlorar sin samarbetspartner Miljöpartiet som ser ut att förlora sitt mandat.

  • Publicerad 16:24, 12 sep 2022

Med 9 av 10 valdistrikt räknade ser det ut som att Socialdemokraterna ökat något i Salems kommun, från 21 procent till 23 procent.

Ökningen ser inte ut att innebära något nytt mandat och enligt Arne Närström, kommunalråd i Salems kommun, blir partiet kvar i opposition till Alliansen (M,C, L och KD).

– Än så länge ser vi inte några förändringar, Alliansen har meddelat att de vill fortsätta styra och då sätter vi oss i opposition, säger han.

Överens om det mesta

Han berättar att Socialdemokraterna målsättning är att få vara med och styra så mycket som möjligt med sina sju mandat i kommunfullmäktige. Något han menar att de redan fått göra.

– Vi får vara med väldigt mycket, vi sätter gemensamma mål för kommunen tillsammans med Alliansen och är nästan alltid överens, säger han.

Som exempel på vad de oftast är överens om nämner han bostadsutvecklingen och stadsplaneringen i Salems stadskärna. Att kommunen ska växa och bygga fler bostäder.

– Vi har fått igenom våra frågor med bland annat fler hyresrätter och blandat boende. Där vi inte riktigt är överens är till exempel upphandlingen av Hallsta förskola, där vi vill gå ut med en bred förfrågan medan Alliansen vill driva den privat. Vi är inte emot att den drivs privat men vill öppna för fler möjligheter i upphandlingen, säger Arne Närström.

Förlorar samarbetspartner

Den största förändringen för Socialdemokraterna i Salem verkar bli att de förlorar sin samarbetspartner. Miljöpartiet har endast fått 1,6 procent av rösterna i kommunen och förlorar därmed sitt enda mandat.

Walentina Westling stod som förstanamn på Miljöpartiets lista. Hon säger att hon är nöjd med valresultatet med tanke på att de satte ihop namnlistan en vecka före valet. Själv blev hon medlem efter att ha läst Mitt i:s artikel om Miljöpartiets svårigheter att hitta kandidater till kommunfullmäktige.

– Jag tyckte att det var synd om de skulle försvinna helt, jag är utbildad miljötekniker och tänkte att jag kunde hjälpa till, säger hon.

Fortsätter verka

Miljöpartiet kommer nu att försöka påverka kommunpolitiken i Salem på utomparlamentariska sätt fram till nästa val, till exempel genom att ställa frågor i fullmäktige.

– Vi har flera medlemmar och finns kvar i Salem även om vi inte finns kvar i kommunfullmäktige, säger Walentina Westling.

Samtidigt som Miljöpartiet förlorade sitt mandat, fick Sverigedemokraterna ett till. På frågan hur de vill använda sitt extra mandat i kommunfullmäktige svarar Christian Isaksson, som var partiets förstanamn på listan, via mejl att partiet har öppna dörrar för samarbete med de andra partierna i flera frågor.

M segervissa i Salem – men L vågar inte ta ut segern

MP saknar kandidater till kommunfullmäktige – en månad kvar till valet

Valresultat Salems kommun

Preliminär mandatfördelning med 9 av 10 valdistrikt räknade:

Moderaterna: 11
Socialdemokraterna: 7
Liberalerna: 2
Centerpartiet: 2
Vänsterpartiet: 1
Kristdemokraterna: 1
Sverigedemokraterna: 4
Rönningepartiet: 3
Totalt: 31

Källa: Valmyndigheten