När Guldbron öppnar dras linje 66 om. Foto: Andreas Enbuske

Omläggning av linje 66 väcker starkt motstånd

I samband med Guldbrons öppnande dras linje 66 om. Det har upprört många boende längs gamla sträckningen, som nu startat en namninsamling för att ha sin buss kvar.

  • Publicerad 15:44, 21 okt 2020

I skuggan av uppståndelsen kring att buss 76 försvinner från Södermalm står linje 66.

Den sistnämnda ska ta över 76:ans sträckning mellan Norra Hammarbyhamnen och Medborgarplatsen. Det gör att 66:ans ändhållplats flyttar några hundra meter västerut, från Tengdahlsgatan till Ljusterögatan, och hela linjen hamnar på andra sidan Vita bergen.

Samtidigt tas 2:ans hållplatser vid Medborgarplatsen och Nytorgsgatan bort.

Det har fått boende längs den gamla linje 66 att reagera, och en namninsamling har startats för att få stopp på omdragningen.

"Vi politiker måste ta ansvar för linjeförändringar"

Medis blir svåråtkomligt

Ett problem som uppstår är att boende i Barnängen inte längre har en rak bussförbindelse till Medborgarplatsen, menar Sara Borenius, som startade insamlingen.

– Det är inte okej. På Medborgarplatsen finns bibliotek, simhall, apotek, allt finns där. Alla kan inte gå till den nya hållplatsen. Framför allt de äldre här är jätteupprörda, säger hon.

Alternativet blir att till exempel ta 57:an, som har färre avgångar, till Skanstull och byta till tunnelbana. Det hjälper dock inte de som bor norr om Vita bergen, vars resväg mot västra Södermalm kompliceras än mer.

– De slår undan benen på oss i Barnängen, säger Sara Borenius.

Nya linje 66

Går mellan Reimersholme och Ljusterögatan. Den ersätter 76:ans gamla sträcka mellan Medborgarplatsen och Norra Hammarbyhamnen.

Ny hållplats, förutom Ljusterögatan, är Gotlandsgatan.

Hållplatser mellan Tengdahlsgatan och Klippgatan tas bort, samt Renstiernas gata.

När: Från och med 26 oktober.

Visa merVisa mindre