Region Stockholm är den som stå för notan för bluffakturorna. Foto: Mostphotos

Omfattande fakturafusk inom tandvården

Det pågår ett omfattande fusk med falska fakturor bland flera tandvårdsbolag i länet, och Region Stockholm är den som får stå för notan, avslöjar SVT. Men få fuskare åker dit.

  • Publicerad 11:01, 30 jun 2020

Överdebiteringar, felbehandlingar och fakturor som skickats för avlidna patienter – SVT avslöjar att det pågår ett omfattande fusk bland flera tandvårdsbolag i länet som skickat falska tandläkarfakturor för nödvändig tandvård.

Nödvändig tandvård är ett regionalt tandvårdsstöd för vissa grupper som ofta har ett stort omvårdnadsbehov, och Region Stockholm är den som stå för notan för bluffakturorna.

Enligt regionens utredning så hade bara 40 procent av fakturorna för nödvändig sjukvård täckning och cirka en miljon kronor har krävts tillbaka.

Men man har enligt SVT bara tittat på en bråkdel av alla fakturor. Sammanlagt finns det över 100 000 fakturor för 2019, och för vilken Region Stockholm betalade 233 miljoner kronor. Det är nästan en fördubbling jämfört med för tio år sedan då regionens kostnad för nödvändig tandvård var cirka 128 miljoner.

Enligt regionens utredning är Folktandvården, som drivs av Region Stockholm, en av aktörerna som fått flest underkända fakturor, 27 stycken.

 ”I samband med SVT:s granskning har vi nu tillsatt en extra granskning av våra debiteringar inom nödvändig tandvård som ska pågå under sommaren”, uppger Folktandvården på sin hemsida.

Vill att fler polisanmäls

Vänsterpartiet tycker att det är anmärkningsvärt att de blå-gröna styret inte reagerar på att kostnaderna för den nödvändig tandvården ökat så mycket och att det inte görs mer för att sätta dit fuskare. Man ifrågasätter också varför det inte fler bolag polisanmäls.

– Regionledningen är annars väldigt måna om att bidragsfuskare ska straffas hårt, men när det gäller vårdgivare och företag som ägnar sig åt skatte- och finansieringsfusk så är man inte lika hårdhänt, säger Jonas Lindberg (V) sjukvårdpolitisk talesperson, till SVT.

Men Karin Fälldin (C), ordförande för tandvårdsberedningen, säger att det görs en bedömning om vad som är tillräckligt allvarligt för att polisanmäla.

Handlar det om att man gjort en lagning, men tagit betalt för en dyrare lagning än vad man gjort, så går inte det att polisanmäla, säger hon till SVT.

Regionen har nu tillsatt en tjänst för att hitta fel, brister och fusk.