Foto: Mostphotos

Ömers element började läcka för nästan en månad sedan – Haninge bostäder har fortfarande inte stoppat läckan

Den 9 juni upptäckte Ömer Taner, 44, på Moränvägen i Jordbro att hans element läckte vatten och anmälde det till Haninge bostäder. Över tre veckor senare har ännu inget hänt. Ömer vågar inte åka utomlands med rädsla för vattenskador, säger han. – Jag har varit hyresgäst i 22 år, jag förstår inte hur det kan ta sådan tid, säger han. Semestertider orsakar förseningen, enligt Haninge bostäder. När Mitt i ringer får vi besked att läckan ska åtgärdas direkt.

  • Publicerad 13:08, 29 jun 2016

Det var den 9 juni som Ömer Taner, 44, i Jordbro upptäckte hur elementet i badrummet läckte vatten i hyresrätten han hyr av Haninge bostäder.

– Haninge bostäder sade att de skulle åtgärda det, en rörmokare kontaktades för att få stopp på vattnet, men sedan hittade de ingen nyckel för att kunna stänga av vattnet och inget har hänt sedan dess. Jag blev besviken och förbannad. Då sade Haninge bostäder åt mig att passar det inte att jag får vänta, så får jag flytta. Jag har bott här i 22 år, jag förstår inte hur man kan behandla en hyresgäst såhär. Jag kan inte åka utomlands så länge elementet läcker.

Ömer Taner är rädd för vattenskador om han skulle lämna lägenheten en längre period, säger han. En burk finns nu under elementet nu för att samla upp vatten.

– Enligt rörmokaren är det ett gammalt element, från 60-talet. Jag sade till Haninge bostäder, tänk er i min situation, vad skulle ni göra. Men de svarade inte. Då sade jag till dem, självklart skulle ni bli förbannade precis som jag om ni inte vågar åka i väg.

Mitt i Haninge når Christoph Vejde, vd på Haninge bostäder, som är på semester men som förhört sig om saken.

– I semestertider så kan vissa saker ta lite längre tid. I det här fallet droppar ett element i badrummet, vilket inte är speciellt vanligt. Det är utlagt på vår rörentreprenör, men de har ont om folk i semestertiderna. Men entreprenören och vi har bedömt att åtgärda läckan så fort vi kan. Men det är inte akut eftersom läckan är i badrummet, där det finns en brunn. Och det tar lång tid innan burken är full.

Christoph Vejde säger att entreprenören senaste dygnet försökt ringa Ömer Taner flera gånger utan att lyckas.

– Entreprenören vet att detta måste göras nu för att de själva ska kunna gå på semester också. Läckan är oturlig eftersom det sker i samband med semester och personalbrist hos vår entreprenör. Men det är ingen stor fara, detta är hanterbart. Tanken är att det ska åtgärdas omgående, så fort som möjligt. Vi har sagt till vår entreprenör att det måste åtgärdas nu, säger han och fortsätter:

– Det är inte vanligt att elementen läcker såhär, framförallt inte i våra stambytta lägenheter. Men det ska bara ta några dagar att åtgärda i vanliga fall. Självklart tar vi hänsyn till våra hyresgäster så de kan åka utomlands. Förmodligen är det en tätpackning i elementet som läcker, säger Christoph Vejde.

Han försäkrar att läckan ska ordnas innan helgen.

När vi pratar med Ömer Taner igen, säger han att rörmokaren ska komma under torsdagen. Han tackar Mitt i för att vi ringde Haninge bostäder.

– Tack för att ni uppmärksammade detta. Jag pratade precis med Haninge bostäder igen och en kvinna där höll med om att det är dålig stil att man behöver vänta så här länge. Även om det är semestertider måste man väl ha beredskap? Det har gått 20 dagar nu. Men nu kan jag till slut åka iväg om jag vill. Det är jag glad för.