Landstingsrådet Paul Lindquist (M). Foto: Mitt i Stockholm

Ombygget på Sös blir 450 miljoner dyrare

Byggprojekten på länets sjukhus blir minst 2,3 miljarder kronor dyrare än beräknat. Landstingsrådet Paul Lindquist (M) menar att konsulter räknat fel. Nu kan framtida satsningar på vård och kollektivtrafik bli lidande.

  • Publicerad 15:10, 8 nov 2017

Det pågår om- och utbyggnader på åtta av Stockholms läns största sjukhus. Det är en historisk satsning med 41 miljarder kronor i potten som ska investeras fram till år 2026.

De åtta sjukhusprojekten hade en ursprunglig budget på 13 miljarder kronor. Men Lokaltidningen Mitt i har tagit del av nya budgetbeslut som visar att projekten nu ligger 2,3 miljarder kronor över ursprunglig budget.

Kompetensen hur man bygger ett sjukhus har vi inte på det sättet

Paul Lindquist (M), fastighetslandstingsråd

Landstingsrådet Paul Lindquist (M), som är ansvarig politiker för landstingets fastigheter, lyfter fram tre orsaker till de skenande kostnaderna: konsulter räknade fel, oförutsedda problem på byggena samt en överhettad byggmarknad.

– När vi satt igång framtidens sjukvårdsplan så var det nästan 40 år sedan vi byggde ett sjukhus. Det fanns inte riktigt kompetens för hur man bygger ett sjukhus. Man underskattade kostnaden i vissa fall, säger Lindquist (M).

Vilka är ”man”?

– Expertis på marknaden.

Det var alltså konsulter som ni anlitade?

– Ja, det var det. Kompetensen hur man bygger sjukhus har vi inte på det sättet, säger Paul Lindquist (M).

Kritiken: Får inte hända

Miljöpartisten Tomas Eriksson, oppositionspolitiker i landstinget, är mycket kritisk.

– Den här typen av dramatiska felräkningar får inte uppstå, säger han.

Tomas Eriksson (MP) ansar att Locum, landstingets fastighetsbolag, borde ha kompetens nog att åtminstone kunna bedöma konsulternas uträkningar.

Det ansvaret måste Alliansen ta. Det går inte att skylla ifrån sig.

Tomas Eriksson (MP), oppositionsråd

– Det är ett politiskt ansvar att se till att vi har den grundkompetens som krävs. Det ansvaret måste Alliansen ta. Det går inte att skylla ifrån sig.

Överhettad byggmarknad eldar på

De två andra orsakerna som Paul Lindqvist (M) pekar på, utöver felräkningarna, är oförutsedda problem ute på byggena och en överhettad byggmarknad.

– Det har inom vissa projekt uppstått på problem. Det har hänt saker som gjort dem dyrare. Till exempel i Danderyd där vi fick göra om stommen, säger Lindquist (M).

Här Tomas Eriksson (MP) är kritisk igen.

– Att Locum inte har koll på förutsättningarna innan de gör ingrepp i fastigheterna är ett resultat av en icke-skötsel av Locum, säger han  och lyfter återigen fram det politiska ansvaret.

Den tredje punkten om en överhettad byggmarknad, som eldat på byggbolagens priser, har oppositionspolitikern ingen direkt kritik emot.

– Att det råder pik i byggkonjunkturen kanske vi inte kan kräva alliansens på ansvar för, säger Tomas Eriksson (MP).

Tar pengar från framtida satsningar

De 2,3 miljarder kronor som nu har skjutis till tas från landstingets långsiktiga investeringsbudget.

Det innebär i praktiken att landstinget måste ta pengar från framtida satsningar på sjukvård och kollektivtrafik.

– Saker har redan börjat strykas. De tog fram ett renoveringsprogram för Bromma sjukhus på runt 700 miljoner kronor men nu vill de sälja fastigheten istället, säger Tomas Eriksson (MP) och syftar på den styrande Alliansen.

Men Paul Lindquist (M) tillbakavisar det. Han menar att vändningen med Bromma sjukhus beror på en ny fastighetsstrategi där landstinget ska prioritera fastigheter där de själva bedriver mycket verksamhet.

– Vi hade ingen strategi då. Nu är vi tydliga med vad som är prioriterat och inte, säger Paul Lindquist (M).


Så mycket dyrare blir ditt sjukhus

Källa: SLL

Fakta

Investeringsbudgeten – här tas pengarna

Landstinget ska fram till 2027 investera 117 miljarder kronor i sjukvård och kollektivtrafik. Det är från den här investeringsbudgeten som pengar måste tas när sjukhusprojekten blir dyrare.

I investeringsbudgeten ingår bland annat:

  • Framtidsplanen för sjukvården, med satsningar på psykiatrisk vård och förlossning, samt flera ombyggnationer av sjukhusen.
  • Nytt signalsystem till röda linjen, nya t-banevagnar samt renoveringar av stationer och tågdepåer.
  • Ny tunnelbana till Nacka, Barkarby och Arenastaden.
Visa merVisa mindre