Diskussionerna kring ombildningen i Bergshöjden går varma i sociala medier och politiken. Foto: Åsa Sommarström

Ombildningen i Bergshöjden rör upp känslor

Det udda upplägget för ombildningen av Bergshöjden har upprört upp känslor hos många sundbybergare. På sociala medier både hyllas och sågas upplägget. Diskussionerna om ombildningen delar även – inte helt oväntat – politiken.

  • Publicerad 14:44, 19 maj 2018

”Allvarligt! Vad är detta. Efter de orimligt många ombildningarna i Stockholms stad trodde man att det skulle ombildas med måtta fortsättningsvis. /…/ För jäkligt att det blir spekulation med allmännyttans bostäder.”

”Sen e ju frågan vad nästa steg blir, ska folk bo på gatan femhundratusen rikare /…/?”

Så har det bland annat låtit på sociala medier efter att Mitt i i torsdags berättade om det udda upplägget för ombildningen i Bergshöjden.

Men inte alla är negativa. Så här tycker två andra sundbybergsbor:

”Detta är ju en win win, människor som säkerligen aldrig sett den sortens pengar i sina liv får en rejäl grundplåt till ett nytt liv eller ett nytt boende.”

”Det är fortfarande frivilligt att flytta. Med 500.000 får man ju helt plötsligt möjlighet att köpa en bostad.”

Mikael T Eriksson menar att lägenheterna på Bergshöjden är i stort behov av renovering då det är gammalt och Förvaltaren dessutom skött huset dåligt.Foto: Åsa Sommarström.

En fråga för föreningen

Ann-Margarethe Livh (V), bostadsborgarråd i Stockholm stad är en av dem som reagerat starkt.

Hon befarar dessutom att personer kommer att nappa på Matanders erbjudande, för att sedan stå utan bostad och därmed öka på bostadskön i länet.

– Alla politiker i länet vet vilken brist det är på hyresrätter. Vi har 80 000 personer i Stockholms bostadskö som är i akut behov av en hyresrätt. När Stockholm stad gör allt vi kan för att bygga hyresrätter så kan ju inte andra kommuner sälja ut sina hyresrätter, då kommer vi aldrig i kapp. Det är oansvarigt, säger hon.

Det är främst en fråga för föreningen vilka medlemmar de vill ha

Mikael T Eriksson (M)

Mikael T Eriksson (M), kommunstyrelsen ordförande i Sundbyberg menar dock att kommunen inte kan ha någon synpunkt på hur personer finansierar sina lägenhetsköp.

– Det är främst en fråga för föreningen vilka medlemmar de vill ha. Det vi kan göra är att se till att allt går rätt till i övrigt, vilket Förvaltaren gjort, säger han.

Mikael T Eriksson förtydligar också att fastigheten säljs till marknadsvärdet, inte till 85 procent av marknadsvärdet, vilket Mitt i uppget i den tidigare artikeln.

– Den säljs dessutom dyrare till föreningen än om den hade sålts vidare som en hyresfastighet.

Sälja – eller höja hyrorna

Ett stort problem enligt Ann-Margarethe Livh är att de äldre hyresrätterna, med lägre hyra, säljs ut för att finansiera nya hyresrätter med högre hyra.

Mikael T Eriksson menar dock att fastigheterna på Bergshöjden är i så dåligt skick att de troligen skulle behöva renoveras upp till nyproduktionsstandard, med hyror som behöver höjas med mellan 75-100 procent som följd.

Vi bygger för att människor ska ha någonstans att bo, inte för att folk ska kunna göra klipp

Ann-Margarethe Livh (V)

– Då tycker vi att det är mer rättvist att fråga de boende om de själva vill ta över fastigheten, göra den renoveringen och ta avkastningen än att den går ner i Förvaltarens ficka. Förvaltaren har dessutom varit dåliga på att underhålla sitt hyresbestånd varför hyrorna har kunnat hållas så låga, säger han.

Ann-Margarethe Livh ser det som oroväckande för framtiden om fler använder sig av Matanders modell.

– Det kommer att används av folk som vill tjäna pengar på att ta över allmännyttan. Vi bygger för att människor ska ha någonstans att bo, inte för att folk ska kunna göra klipp, säger hon.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Fotbollsderbyn redan i februari på Tele2

Sport Gnaget mot Bajen, Dif och BP i minicup Stockholmlagens damer mäter krafterna direkt i en försäsongscup på Tele2 i februari. – Det ger oss möjlighet att förbereda oss för den kommande allsvenska säsongen på ett mycket bra sätt, säger AIK...torsdag 21/1 1:15

19-åringen kan ha begått andra brott på rymmen

Nyheter Polisen söker vittnen Åklagaren och polisen söker fortfarande vittnen till mordet i Rissne, men också dem som har uppgifter om ett annat rån i Sundbyberg som 19-åringen kan ha begått.onsdag 20/1 9:26

Nya återvinningen överklagad igen

Nyheter Stockholm riktar kritik mot Solna och Sumpan En ny återvinningscentral i Sundbyberg kan dröja ytterligare sedan bygglovet överklagats igen. Samtidigt riktar Socialdemokraterna i Stockholm kritik mot Solna och Sumpan för att en återvinning inte...tisdag 19/1 1:15