Utpekat. Skärholmen är ett elva områden som har pekats ut där ombildningar till bostadsrätter kan bli aktuella. Här äger Stockholmshem en stor andel av husen på Ekholmshöjden. Foto: Claudio Britos

Ombildningar väcker blandade känslor

20 000 hushåll i Skärholmen, Sätra och nio andra stadsdelar kommer snart få erbjudanden om att ombilda sina hyresrätter i allmännyttan till bostadsrätter. I området möts det av blandade känslor.

  • Publicerad 15:07, 13 feb 2019

– Det är riktigt illa!

Sätrabon Gunilla Gertzén är långt ifrån peppad på att en ombildningsprocess än en gång kan starta i hennes kvarter på Eksätravägen i Sätra. Det var nära att gå igenom senast Alliansen hade makten, men då blev det aldrig av.

– Det känns lite som ett hån om de nu ska försöka göra det igen. Vi kommer inte kunna bo kvar här om det ombildas, vi har inte såna pensioner. Vi får vara glada för de fina åren vi har fått här, säger hon.

20 000 hushåll berörs

Det var i veckan som det grönblå politiska samarbetet pekade ut elva områden i ytterstaden där ombildningar av allmännyttans hyresrätter till bostadsrätter kan bli möjliga. Innan sommaren ska totalt 20 000 hushåll få ett erbjudande om ombildning. I 127-området är det Sätra och Skärholmen som har pekats ut.

Här vill grönblå ombilda hyresrätter

– Genom denna möjlighet till ombildning får hyresgäster möjlighet att göra bostadskarriär utan att behöva flytta. Samtidigt stärker vi allmännyttan och bygger fler hyresrätter i hela Stockholm. Den grönblåa majoriteten arbetar för att bryta segregationen, öka integrationen och skapa mer trivsamma boendemiljöer, säger Dennis Wedin (M).

Kan behöva flytta. Gunilla Gertzén är orolig för att det kan bli ombildningar i hennes kvarter. "Vi kommer inte kunna bo kvar här om det ombildas, vi har inte såna pensioner", säger hon. Foto: Claudio Britos

Gunilla Gertzén pekar på att husen i hennes område är slitna, att stambyten inte har gjorts, att det kan bli dyrt för en kommande BRF att fixa allt. Oron finns också att en privat hyresvärd skulle ta över om ombildningen inte går igenom.

– Jag tycker inte att man ska sälja ut allmännyttan, det är viktigt att det finns hyresrätter. Var ska nästa generation här ta vägen när de ska flytta ut, undrar hon.

Positiv

Även på Ekholmshöjden i Skärholmen rasade ombildningsdebatten för fullt innan ombildningarna stoppades när den rödgrönsrosa majoriteten kom till makten 2014. Fyra av husen på Ekholmsvägen och Äspholmsvägen ombildades till slut.

Rufad Karic, som bor i ett av husen som aldrig ombildades, är glad att det nu kan bli aktuellt igen.

– För nio år sedan var det lite okänt vad det innebär med bostadsrätter, idag tror jag fler kommer vara intresserade av det. Vi märker att vi inte får så mycket hjälp av Stockholmshem, husen och lägenheterna är gamla och slitna och det görs inte så mycket åt det, säger han.

I de hus som har ombildats har stambyten och renoveringar genomförts, säger han, något som ännu inte skett i Stockholmshems hus.

– Om det blir aktuellt kommer jag vara för en ombildning. Då kan vi planera själva vad vi vill göra för att förbättra vårt område, säger han.

Ilska mot att tusentals hyresrätter kan ombildas

Ska flytta. Sätrabon A. Wilny var positiv till en ombildning senast det var på gång. "Det hade blivit lite billigare för oss, och man betalar ju till sig själv snarare än att betala hyra. Men nu ska jag snart flytta härifrån, så jag behöver inte ta ställning till det den här gången", säger hon. Foto: Claudio Britos

Också utpekat. Även i Sätra äger kommunala Stockholmshem ett stort antal bostäder. Foto: Claudio Britos

Hårdare kriterier för ombildning

De elva områdena har valts ut efter kriterierna att hyresrätter ska utgöra mer än 60 procent av alla bostäder och att allmännyttan äger än större andel hyresrätter än de privata hyresvärdarna.

Samtidigt kommer hårdare krav gälla för att kunna starta och slutföra en ombildningsprocess jämfört med tidigare:

Stockholms stad ska ha med oberoende observatörer vid samtliga köpestämmor.

Ett köpevillkor införs om att en lägsta andel av de boende också måste förbinda sig att förvärva sin lägenhet.

Kravet på andelen boende som tecknar intresse för att bostadsbolaget ska genomföra en värdering och lämna ett erbjudande höjs från 40 till 50 procent.

Stadshus AB kommer att ha det övergripande ansvaret för informationsstrategin, för att säkerställa att staden kommunicerar objektivt, sakligt och enhetligt.

Visa merVisa mindre