SÄLJS. Gott om mäklarskyltar har det funnits på Lötsjövägen efter att ombildningen blev klar. Foto: Ulrica Andersson

Ombildning ”har inte skötts seriöst”

Eftersatt underhåll och okritisk information om lån med hög ränta, så beskrivs den stora ombildningen på Lötsjövägen i Hallonbergen. Företaget som skött ombildningen och sedermera fått ta hand om driften slår ifrån sig.

  • Publicerad 11:21, 21 okt 2017

”Det är bara positiva
grejer, som han inte
har ett dugg grund för.”

Möbler och annat skräp ligger slängt i garaget. En röklucka i en av trappuppgångarna har behövt lagas i månader och vattenhinkar samlar in regnvattnet.

En nödutgångsskyltad dörr är i själva verket låst och kräver nyckel, när Vi i Sundbyberg besöker garaget. Något som inte är lämpligt, enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

– Risken är ju att om dörren är uppmärkt nödutgång och man inte kommer ut den vägen, så kan man förlora värdefull tid, säger brandingenjör Malin Vestin.

Boende i fastigheten Terränglöparen i Hallonbergen anser att ombildningen till bostadsrätter varit ett nedköp, efter att ha tillhört Förvaltaren fram till för några månader sedan.

– Detta har inte skötts professionellt, säger en av de som bor på Lötsjövägen. Hen vill vara anonym för att inte riskera repressalier.

Driftsansvariga på Restate, som har hand om skötseln, säger att nödutgångarna är fullt fungerande och att de jobbar med att få bort skräpet i garaget.

När hyresgästerna skulle rösta om en ombildning av de 463 lägenheterna, kontaktades de av en konsult från företaget Restate. De har nu hand om det administrativa arbetet kring fastigheten.

Konsultens utskick med information om hur ombildningen skulle gå till är vilseledande, enligt den boende vi har pratat med. Kalkyler kring framtida boendekostnader för en köpare har inte omfattat det relativt nya amorteringskravet.

Den som inte får lån hos de traditionella bankerna, får tips om andra kreditgivare utan att något nämns om den höga ränta som dessa företag tar ut.

”För dig som av någon anledning har svårt att få lån finns till exempel Svea Ekonomi och Bluestep. De beviljar många låntagare som inte får lån hos en vanlig bank. Det kan vara ett bra alternativ på kort sikt, till exempel till dess att du fått fast anställning eller liknande”, skriver konsulten i ett utskick som Vi i Sundbyberg har läst.

– Vi förklarar för alla att de har en högre ränta. Det är upp till var och en, i vissa fall så avråder vi också, säger ombildningskonsulten Clarence Hammarslätt.

När har ni informerat om det?

– Både på informationsmöten och i utskick. Vi kan ju inte garantera vad de har för villkor, det får de presentera själva. 99 procent känner till de företag som gör reklam på tv, säger Clarence Hammarslätt.

Enligt honom gör de ifrågasatta kreditgivarna också en prövning och beviljar inte alla lån.

Den boende som tidningen pratat med menar att informationsmaterialet är vinklat:

– Det är bara positiva grejer, som han inte har ett dugg grund för.

Hen har jämfört med vänner och bekanta som varit med om ombildningar hos allmännyttan på andra håll:

– Det är som natt och dag om man jämför. De säger att detta inte är seriöst.

Att hyresrätter ombildas till bostadsrätter har hen ingenting emot.

– Men detta är ett alldeles för stort antal lägenheter. I små bostadsrättsföreningar känner man till varandra på ett annat sätt. Här blir många anonyma och det utnyttjas.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

De röstade – men fler än tidigare är soffliggare i Sundbyberg

Nyheter Lägst deltagande i kommunvalet i Rissne och Hallonbergen: "Katastrof" Av de röstberättigade var det 75,7 procent som röstade i kommunalvalet i Sundbyberg. Det är ett tapp med nästan fem procentenheter jämfört med 2018. Lägst var deltagandet i Hallonbergen och Rissne.fredag 23/9 15:27

Fyrverkeri avfyrades mot polisbil vid Rissne IP

Nyheter "Vi hade gärna sett att fler vårdnadshavare besökt matchen" I fredags hölls det en fotbollsmatch mellan två gymnasieskolor på Rissne IP. Kommunen befarade stök, men ordningsstörningarna blev inte lika stora som under matchen på Sundbybergs IP den 2 september.måndag 19/9 16:15

Gåsmamma flög högst i snälltävling

Nyheter Hyllas för sin gässtfrihet: "Jätteroligt" Årets vänligaste sundbybergare bor i ... Solna. Anja Egertz Klein tog hand om de italienska tamgässen vid Lötsjön och kan nu stoltsera med ytterligare en fjäder i hatten.fredag 16/9 14:54