Den ena föreningen röstade nej. Den andra har en ekonomisk plan som inte håller. Foto: Arkivbild + Mitt i

Ombildning av 322 hyresrätter stoppas

Det blir ingen ombildning av Förvaltarens 322 hyresrätter på Götgatan och i Storskogen.  – Jag är besviken och förbannad, säger Joakim Ågren som bor i huset Storskogen och hade hoppats på att få köpa sin lägenhet.

  • Publicerad 07:55, 6 jun 2018

Joakim Ågren har bott i huset kallat Vargen 2 på Friluftsvägen/Skogsbacken i Storskogen i tio år och hade hoppats på att få köpa loss sin lägenhet när det sommaren 2016 började pratas om en ombildning.

Nu ser den dörren ut att vara stängd. Mellan 60-65 procent av de boende röstade i april ja till att köpa huset med de 238 lägenheterna. Det krävdes dock 2/3 av rösterna, 66,33 procent, för att få igenom köpet.

Föreningen ansökte då om att få mer tid, men nu stänger Förvaltaren dörren.

Jag är besviken och förbannad

Joakim Ågren

– Jag är besviken och förbannad, Hur kunde jag vara så dum att jag låtit detta gå utan att ta tag i det? säger Joakim Ågren.

Föreningen har dock redan fått tre extra månader utöver de obligatoriska tre som köperbjudandet gäller, enligt Anders Sundqvist, kommunikationschef på Förvaltaren.

– Vår styrelse tycker att det är en rimlig tid att få ihop en majoritet och ekonomin. En ombildningsprocess kan inte pågå hur länge som helst, säger han.

”Dålig information”

Enligt Joakim Ågren har det varit väldigt dålig information om vad ombildningen innebär och han tror att fler skulle kunnat rösta ja om de bättre förstod alternativen.

– Det man skulle besluta om är ju om man vill ha en bostadsrättsförening eller fortsätta ha Förvaltaren som hyresvärd. Det har varit så otroligt mycket klagomål på Förvaltaren så det är obegripligt att nej-sägarna inte röstade för att en förening som vill renovera och underhålla huset för 35 miljoner de kommande 10 åren, säger han.

Folk slog bakut, vilket jag inte är förvånad över. Många tog beslut utifrån det lilla det visste.

Joakim Ågren

Han berättar att ett första informationsbrev damp ner i brevlådan i juli 2016. Efter det var det tyst i ett och ett halvt år till i januari 2018, då det hölls ett första möte om ombildningen.

– Mötet var väldigt infekterat. Det blev väldigt mycket pang bom, nu ska vi köpa och priset blir 34000 kronor per kvadrat. Folk slog bakut, vilket jag inte är förvånad över. Många tog beslut utifrån det lilla det visste.

Renoveringar på gång

Förvaltaren stoppar även ombildningen av de 84 hyresrätterna i fastigheten Östren 5 på Götgatan i centrala Sundbyberg. Här röstade en majoritet av de boende i höstas ja till att köpa loss huset. De har dock inte lyckats presentera någon hållbar ekonomisk plan enligt Förvaltaren.

I stället planerar Förvaltaren nu att återuppta sina planer på att renovera bägge huset. Ett möte om detta kommer att hållas efter sommaren.

På Götgatan kommer de boende att få välja på olika typer av renoveringsnivåer, vilka påverkar hyran mer eller mindre.

– Det här är en fastighet som legat på vår lista ganska länge, och många har länge önskat sig en renovering. Vargen är stambytt sedan tidigare, där handlar det mer om planerat underhåll som tak, ventilation och energifrågor, säger Anders Sundqvist.

Är alla dörrar stängda för en ombildning nu?

– Föreningarna har alltid möjlighet att anmäla sitt intresse för att köpa huset, på nytt. Men i nuläget måste man då börja om med processen, säger Anders Sundqvist.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Inga matcher – men träning för de yngre i SIK

Nyheter De nya hårdare råden i Stockholm påverkar även idrotten. Sundbybergs IK ställer in alla kommande matcher och träningar för de som är äldre än 15 år.fredag 30/10 15:25

Nu är det full rulle i Ursviksskogen

Nyheter Mountainbikes är heta trenden i Cykelsverige Mountainbikes blir allt populärare i Sverige – och i Sumpan finns ett cykelmecka i Igelbäckens naturreservat. På helgerna är det knökfullt på parkeringen.onsdag 21/10 11:09

Grovsopor fortsätter att dumpas i Sumpan

Nyheter FTI har satt in vakter och hotat ta bort stationen Folk fortsätter att dumpa grovsopor vid återvinningsstationerna i Sundbyberg. Företaget som sköter stationerna har satt in väktare under sommaren och varit inne på att ta bort stationerna helt.onsdag 21/10 10:56