Lars Vargö var ambassadör i Tokyo 2011–2014. Foto: Mostphotos

Om när Väst och Öst möttes – och allt gick fel

Det är Japanhöst i Vallentuna. En som känner landet på djupet är Markimbon Lars Vargö, tidigare ambassadör i Tokyo. I dag kommer han till Åbybergskyrkan och berättar om sin bok ”Det olyckliga århundradet”.

  • Publicerad 10:53, 19 sep 2018

Titeln syftar på perioden 1840–1940 som drabbade Japan, Kina och Korea hårt. Då ville västmakterna slå sig in på den kinesiska marknaden. De uppträdde ofta arrogant, till exempel när Storbritannien började exportera opium till Kina vilket ledde till ett utbrett missbruk bland befolkningen.

– Men nästan alla parter från 1800-talets början till andra världskriget gjorde fel, säger Lars Vargö. Kineserna använde också väldigt hårdföra metoder, ungefär som IS i dag. De tillfångatog missionärer, satte dem i burar och dödade dem. Det rörde upp starka känslor i Väst. Kina startade krig och landet föll sönder. Under Taipingupproret dog ungefär 20 miljoner människor i olika strider och massakrer. Japan och Kina började strida om Korea.

Japanolog

Om den här perioden, kan man få veta mer när Lars Vargö i dag kommer till Åbybergskyrkan och berättar utifrån sin bok.

Han kan mycket om sitt ämne. Lars Vargö har bott och studerat i Japan. Han arbetade på den svenska ambassaden i Tokyo i fyra omgångar, först som japanolog och sist som ambassadör. Det var 2011–14 och avslutade hans långa diplomatiska karriär.

Japanhöst

Att det är Japanhöst i Vallentuna beror på att den svensk-japanska diplomatin fyller 150 år, vilket firas i båda länderna. Sverige erkände landet 1868 och det uppstod då ett starkt intresse för Japan. Svenska industrier och handelshus etablerades där.

LM Ericson kom dit redan mot slutet av 1800-talet. Det fanns faktiskt i flera år en svensk polischef i Kobe och Osaka som hette Herman Trotzig. Hans fru Ida Trotzig introducerade teceremonin i Sverige. Den första svenska ambassaden kom 1906, ambassadör var Gustaf Oscar Wallenberg, far till Raoul Wallenberg

Markimbo

I dag bor Lars Vargö i en gammal småskolebyggnad i Markim .

– Vi köpte vårt hus 2004. Två år senare blev jag ambassadör i Sydkorea och därefter i Tokyo. Men sedan vi kom hem har vi bott där varje dag.

Föredraget börjar klockan 13.30.