Två olyckor. De senaste åren har två personer dött i drunkningsolyckor i Gömmaren. Foto: Henrik Lindstedt

Olyckssjöns säkerhet tas upp i ny utredning

Efter de senaste årens drunkningsolyckor i sjön Gömmaren ska säkerheten utredas.

  • Publicerad 17:14, 9 jun 2020

Två unga män har drunknat i sjön Gömmaren de senaste åren, och nu ska kommunen se över vad som kan göras för att förbättra säkerheten i naturreservatet.

Ett av problemen är parkeringen, som är är byggd för 30 bilar men ofta har betydligt fler gäster som hittar otillåtna platser längs Ryttarvägen. Det gör det svårt för ambulans och polis att ta sig fram när olyckan är framme.

– Det är viktigt att det blir fler parkeringsplatser vid badet, så att fler parkerar på anvisad plats, säger oppositionsrådet Sara Heelge Vikmång (S), som väckt motionen tillsammans med en kollega.

– Vi vet att det har funnits svårigheter med att ta sig fram vid Gömmaren, och efter drunkningstillbuden måste vi följa upp den situationen och öka tillgängligheten för blåljuspersonal.

Ett samarbete

När HuddingeDirekt besökte platsen förra sommaren träffade vi en boende som med egna ögon sett hur ambulans och brandkår fastnat och blivit stående med tjutande sirener.

– Jag pratade med insatsledaren och han sa att de vid andra tillfällen har behövt bogsera bort bilar för att komma fram här, sade Inger Ekström då.

Kommunen ska nu se över situationen tillsammans med Södertörns brandförsvarsförbund, polisen i Huddinge och Glömsta samfällighetsförening, som är ansvariga för vägen och parkeringsplatserna vid Gömmarebadet.

– Eftersom det inte är en kommunal väg så behövs det göras som ett samarbete. Kommunen och den lokala föreningen som äger vägen, samfällighetsföreningen, säger kommunalrådet Christian Ottosson (C).

Högaktuellt i coronatider

Sara Heelge Vikmång menar att parkeringsfrågan blir ännu viktigare nu när många kommer att semestra på hemmaplan.

– Det är roligt att Gömmaren är så populär, men det blir desto viktigare att se över parkeringssituationen, säger hon.

– På lång sikt är det såklart positivt att förbättra även vägen, men som jag ser det är det framförallt parkeringsfrågan som behöver lösas.

Initiativet. Oppositionsråden Sara Heelge Vikmång (S) och Rasmus Lenefors (S) skrev motionen.