Mängden elsparkcyklar på stans gator exploderade under förra hösten. Foto: Mitt i

Olyckorna med elsparkcyklar ökar kraftigt i Stockholm

Olyckor med elsparkcyklar fortsätter att öka i Stockholm och allra flest har de varit under juni och juli. I jämförelse med moped- och cykelolyckor är antalet litet – men Transportstyrelsen misstänker ett stort mörkertal.

  • Publicerad 05:05, 19 aug 2019

Från 4 under hela förra året till 86 hittills i år. Antalet olyckor med elsparkcyklar i Stockholms län som rapporteras från akutsjukhusen och polisen till Transportstyrelsen ökar rejält. Siffran är dessutom preliminär, fler olycksfall kan komma att registeras i efterhand och Transportstyrelsens statistiker som Mitt i pratar menar att man kan räkna med ett stort mörkertal.

Allra flest olyckor har hittills skett i juni och juli.

För att ändå sätta siffran 86 i perspektiv har Mitt i även begärt ut statistik för olyckor med cyklar och mopeder i länet. Till och med den 30 juni i år har 647 döda eller skadade cyklister rapporterats in till Transportstyrelsen. Motsvarande siffra för mopeder är under perioden är 137. 

”Sårskador, frakturer och blödningar”

En som märker av ökningen av olyckor med elsparkcyklar inblandade är Martin Michels. Han arbetar som sjuksköterska på Södersjukhusets akutavdelning.

Enligt honom har det nya färdmedlet förändrat samhället.

– Till oss kommer mellan en och två personer som har skadat sig med elsparkcykel varje dag, säger Martin Michels.

Vilka är de vanligaste skadorna? 

– Det är olika. Sårskador, frakturer och blödningar. En del har väldigt allvarliga skador.

Hur går de flesta olyckorna till? 

– Även där skiljer det sig. Men framför allt handlar det om att folk åker sparkcykel fulla och två personer samtidigt, säger Martin Michels.

Fakta

Antal olyckor elsparkcylar, mopeder och cyklar

Cyklar

2017: 2037

2018:1824

2019: 647

Mopeder

2017: 326

2018: 328

2019: 137

Elsparkcyklar

2017: 3

2018: 4

2019: 86 (Preliminär siffra)

Källa: Transportstyrelsen
Visa merVisa mindre

Här körs tusentals coronatester ut till stockholmarna

Nyheter Varje morgon köar taxibilar på det gamla mässområdet i Tureberg Varje vardagsmorgon rullar omkring 1 000 taxibilar in på det gamla mässområdet i Tureberg. En efter en glider de fram till en liten ”byggfutt”, drar ner rutan, och får en låda med hemtester och...onsdag 2/12 5:30

Tonårsföräldrar kraftsamlar för ökad trygghet

Nyheter "Alla är jättemåna om att vi ska få igång något nu" Förra veckans digitala möte om vad som kan göras i Sollentuna för att minska ungdomsvåld och otrygghet blev lyckat. Och det mynnade ut i att åtta lokala grupper ska bildas och peka på fem kortsiktiga...tisdag 1/12 15:15