Olyckor med mopedbilar allt vanligare – fyra har dött

På fem år har olyckor med mopedbilar ökat med drygt 256 procent. Fyra personer har dött och nio stycken skadats allvarligt. – Det här är ungdomar som kör bilar som de egentligen inte har någon utbildning för, säger Hans Löfgren, vd på Stockholms säkerhetscenter till Svt.

  • Publicerad 13:16, 17 jan 2020

I Sverige finns 9 458 mopedbilar. 1 978 av dessa är registrerade i Stockholms län. Nacka och Lidingö är två kommuner där mopedbilarna är vanliga.

Svt har tagit fram siffror på hur vanligt det är med olyckor där mopedbilar är inblandade. Statistiken visar att olyckorna har ökat med 256 procent på fem år. Från 37 olyckor 2015 till 132 olyckor 2019.

Fyra dödsolyckor med mopedbilar

Mopedbilarna kör på vägarna som vilka bilar som helst men har inte samma säkerhet. Krockskyddet i mopedbilarna är dåligt och här står utvecklingen still.

Är olyckan framme kan det bli allvarliga konsekvenser. Hittills har fyra personer dött i olyckor med mopedbilar.

– Det slarvas mycket med bälten och annat, för ungdomarna har inte fått den riskförståelse som en riktig utbildning ger, säger Hans Löfgren.

Det här är ganska klena saker. Ser ut som bromsarna på en bättre mountainbike.

Linus Hallegren, drifttekniker

Bromsarna är mycket svagare än vanliga bilar. Kraven är på bromsarna är samma krav som ställs på en vanlig EU-moped.

– Det här är ganska klena saker. Ser ut som bromsarna på en bättre mountainbike, säger Linus Hallegren,drifttekniker på Gillingebanan, i inslaget på Svt.

Utbildning i halkkörning

Efter att oroliga föräldrar larmat om den dåliga säkerheten gällande mopedbilar kan numera även mopedbilsförare utbilda sig i halkkörning.