Olof Palme. Foto: Mitt i

Olof ­Palmes radhus i Vällingby till salu

Olof Palmes första radhus i Vällingby är till salu. – Ett par av dem som var på visningen ville mest känna på känslan, säger mäklaren Eric Runbäck.

  • Publicerad 17:23, 6 okt 2013

Letar du efter ett radhus på Vällingbyhöjden och är samtidigt intresserad av nutidshistoria? Varför inte slå till på Olof Palmes gamla bostad?

Just nu är Palmes första radhus på Vällingbyhöjden till salu. Radhuset ligger på Tornedalsgatan 18 och dit flyttade makarna Palme när de var nygifta.

– Jag vet inte hur länge de bodde där, men i takt med att barnen kom behövde de väl något större. Då flyttade de till kvarteret bredvid, ­säger mäklaren Eric Runbäck på Fastighetsbyrån.

De nuvarande ägarna har bott i huset sedan 1980-tal­et. En familj bodde där mellan dem och makarna Palme.

– Området är populärt och de som letar här uppskattar 1950-talsarkitekturen. Det har bott många konstnärer här, säger Eric Runbäck.

Radhuset har lockat framstående socialdemokrater.

– Jag vet att Göran Greider bad de nuvarande ägarna om att få komma dit och titta en gång, säger Eric Runbäck.

På visningen i söndags kom det ett tiotal par, vilket är normalt för en visning i området. Men några av sällskapen var mest där av nyfikenhet.

– Ja, ett par av dem som var där ville mest känna på känslan.

Gör det huset mer attraktivt och kan det trissa upp priset att Palme har bott där?

– Till viss del kan det göra det. Det är klart att det ju gör huset speciellt. Vi får se hur det går, säger Eric Runbäck.

Vällingbyhöjden är ett villa- och radhusområde som etablerades på 1950-talet. När området byggdes drog det till sig stor uppmärksamhet tack vare sin annorlunda arkitektur. Flera arkitekter var inblandade.

På 50-talet var radhus omtvistade. Orsaken var att vissa debattörer ansåg att radhus påminde om den gamla tidens statarlängor. Avskaffandet av statarlängor var en viktig fråga för Socialdemokraterna.

Fakta

Olof Palmes Vällingby

Olof och Lisbet Palme bodde på Tornedalsgatan som nygifta men flyttade senare till ett annat radhus i samma område.

Det var i det huset parets barn växte upp och där bodde Olof Palme bodde under sina första år som statsminister.

1983 flyttade makarna Palme till en lägenhet på Västerlånggatan i Gamla stan.

Visa merVisa mindre