Olof Palmes grav vandaliserad

Den misstänkte vandalen togs på bar gärning. Ändå fortsätter skadegörelsen på Adolf Fredriks kyrkogård. Nyligen blev Olof Palmes grav skändad.

  • Publicerad 19:49, 27 sep 2018

Det var i augusti som Stefan, pappa till 11-åriga Ebba Åkerlund som omkom i terrordådet på Drottninggatan, tog den misstänkte vandalen på bar gärning. Polisen bekräftade att en man gripits på kyrkogården och inledde en förundersökning om brott mot griftefriden.

Mannen misstänks vara densamma som vandaliserat Isabélle Wickströms grav under flera år, något som Mitt i Vasastan skrivit om flera gånger.

Larm om ny skadegörelse

Mannen släpptes dock på fri fot.

– För att anhålla någon krävs anhållningsskäl. Just nu finns ingen anhållen eller häktad, säger Helena Kemi som är förundersökningsledare på polisens enhet för grova brott i Stockholm.

Nu berättar anhöriga för Mitt i Vasastan att både Ebba och Isabélles gravar återigen utsatts för skadegörelse. Även Olof Palmes grav har skändats, vilket bekräftas av sonen Mårten Palme.

Förmodligen rör det sig om stearin som kastats på stenen.

Utredning snart klar

Helena Kemi vill inte kommentera uppgifterna om den nya skadegörelsen.

– Vi utreder brott mot griftefriden, ett par fall i år. Eftersom vi är mitt uppe i en förundersökning kommer jag inte att kommentera mer.

När är ni klara?

– Ganska snart, hoppas jag. Sedan ligger det på åklagaren om det ska väckas åtal.