Olle Carlsson startar nytt andligt centrum på Skeppsholmen

Alla som inte normalt går i kyrkan är målgruppen för den nya mötesplatsen. – Som ett andligt Friskis och Svettis, det är målet, säger prästen Olle Carlsson, initiativtagare.

  • Publicerad 05:03, 21 jan 2020

Det ska starta ett nytt så kallat Kontempel i Skeppsholmskyrkan.

Initiativtagare är prästen Olle Carlsson, kanske mest känd för sin bok Kristendom för ateister och för att han vände Katarina kyrka från närmast öde till fullsatt.

Han har precis slutat som kyrkoherde i Katarina församling för att tillsammans med vänner starta upp den nya andliga mötesplatsen – som även ska bli ett retreat och utbildningscenter.

Skeppsholmskyrkan. Foto: Most Photos

Vill locka nya grupper

Syftet är att skapa en mötesplats för en bredare allmänhet än den som normalt kommer till kyrkan, en modell som Olle Carlsson också drev i Katarina församling.

– Som ett andligt Friskis och Svettis, det är målet. Det är roligt om människor hittar hit som inte kallar sig kristna, har han tidigare sagt till Mitt i. 

Olle Carlsson växte upp i Vasastan, men bor nu på Södermalm. Han har länge varit kyrkoherde i Katarina kyrka. Foto: Lisa Bonnichsen

Vårt samhälle har ett behov av andlighet och gemenskap, något som den traditionella kyrkan i stort inte klarar av att fånga upp i dag enligt Olle Carlsson. Han vill därför sprida ”Katarinamodellen” till fler.

Nya mötesplatsen Kontempel öppnar söndag 9 februari med en heldag på tema ”Vår tids hemlösa andliga längtan” kl. 10-16. Program för dagen och våren ska presenteras snart.

Vände Katarina kyrka från öde till fullsatt – nu vill Olle sluta

Fakta

Ideell förening som finansieras av intäkter och donationer

Skeppsholmskyrkan ska bli den nystartade ideella föreningen Kontempels mötesplats för mässor, samtal, retreats, wellness, kulturevenemang, social verksamhet och andra typer av event.

Föreningen är sprungen ur arbetet som i många år gjorts i Katarina församling, för att locka en bredare massa till kyrkan. I slutet av 2019 gjordes en överenskommelse med Katarina församling om att denna del av kyrkans verksamhet bäst utvecklas utanför kyrkan.

Föreningen finansieras av egna kommersiella intäkter och donationer.

Verksamhetschef är Fotiní Carlsson, gift med Olle Carlsson. I ledningen sitter även Gerhard Bley, Per Andelius, Joachim Berner och Anna Takanen.

Källa: Kontempel
Visa merVisa mindre