Olle, 96, vägrar kliva av hojen

I garaget står en motorcykel som ser riktigt gammal ut. Det visar sig vara en 500-kubiks Husqvarna av årsmodell 1934 som är renoverad och redo att användas. Förare och ägare är 96-årige Olle Åhnström som snart ger sig ut på tävlingsbanorna igen.

  • Publicerad 15:23, 24 maj 2016

Olle Åhnström låser upp porten, slår på ljuset, och kliver in i det allra heligaste. Garaget hemma i Huddinge, som också är verkstad, har varit Olles andra hem sedan han byggde det och den intilliggande villan där han sedan 1943 bor med hustrun Märta.

– Här står leksakerna.

Olle pekar på ett antal motorcyklar som har det gemensamt att de alla är av äldre modell. Ett rött hembygge är gjort med ett flertal delar från en 500-kubikare av märket Java byggd i Tjeckien 1965.

Nestorn i garaget är dock betydligt äldre; en Husqvarna 500-kubikare från 1934. Olle köpte den för åtta år sedan.

– Jag har renoverat cykeln själv. Den körde jag i en backtävling utanför Norrköping i höstas

Hojen är alltså 82 år, men föraren är äldre än så.

– Jag är 96 år men känner mig inte så pass gammal. Jag är någorlunda rörlig och huvudet hänger med.

Olle Åhnström är med stor sannolikhet världens äldsta i dag aktiva tävlingsförare på motorcykel. Han kör isracing, backtävlingar och speedway.

– Det är lika roligt idag som när jag började tävla på 1940-talet. Jag älskar fartupplevelsen även om jag tar det lugnare idag.

I vintras i samband med SM-finalen i isracing i Hallstavik fick Olle Åhnström köra några uppvisningsvarv och möttes av stor uppskattning från publiken.

– Känslan när man lägger styret nästan i isen går knappast att föreställa sig, det är så roligt!

Som veteran är det inte aktuellt att tävla var och varannan vecka. Men några gånger om året tar Olle med sig sin fru ut på tävlingar.

Paret gifte sig 1942. 93-åriga Märta står bredvid och hejar och hjälper Olle med lite av varje. Förr i tiden bidrog hon även med en smula mekande med hojarna.

– Nu för tiden är det mest som utflykter när jag och Märta åker till tävlingar. I september ska jag nog köra en backtävling igen.

Olle Åhnström har tävlat flitigt i speedway genom åren, bland annat i landets nästa högsta serie med Taxi Motorklubb. Andra klubbar Olle kört för är Filbyterna (Linköping) och Hallstavik. Skadeproblem satte så småningom stopp för den framfarten.

Men det är i isracing han varit som mest framgångsrik. I garaget står ett par motorcyklar med däcken nerlusade av 28 millimeter långa sylvassa nabbar. Cyklarna har två växlar, saknar broms och körs på metanol.

– Ibland körde vi på Trehörningen (sjö i Huddinge). Med Tigrarna tävlade jag på Handens Motorstadion.

Största meriterna är SM-bronset från 1966 i Avesta, och även några VM-tävlingar i Sovjetunionen och Västtyskland.

Olle Åhnström hoppas kunna köra hoj i många år till.

– På min 100-årsdag har jag lovat att köra på en isracinggala, får se om jag kan hålla löftet.

Däremot har Olle slutat att köra motorcykel i trafiken.

– Det är roligare att tävla och inte lika farligt.

Fakta

Tävlar i sommar

Namn: Olle Åhnström.

Ålder: 96 år.

Bor: Huddinge.

Aktuell: Världens förmodligen äldsta aktiva tävlings-åkare på motorcykel. I sommar väntar ett backlopp utanför Norrköping.

Yrke: Jobbade som bilmontör med egen bilverkstad.

Visa merVisa mindre