Ölkartan ritas om i Hägersten

Efter finölens, finburgarnas och vintagebutikernas intåg måste de klassiska kvartershaken anpassa sig till Hägerstens nya, trendkänsliga invånare. – Det är mer 30–40 åringar från innerstan som flyttar hit och bildar familj. De tänker inte lika mycket på priserna, säger Afram Bargares, ägare till Pub Diset.

  • Publicerad 16:30, 15 jan 2016

Man brukar säga att man kan räkna ut ett lands välstånd på hur mycket en hamburgare kostar. På samma sätt kan man ta tempen på ett områdes demografi genom att ta en titt på kvartershakens ölutbud.

Vi besökte de klassiska ölhaken i Hägersten och kunde direkt konstatera: det gäller att snabbt anpassa sig till en ny typ av kund för att vara med i matchen.

Precis vid tunnelbanan i Midsommarkransen ligger sedan 70-talet det klassiska kvartershaket Stabil bar och kök. Publiken är blandad, hit kommer allt från stammisar till en yngre mer Söderhipstrig publik. Och med en ny publik följer också en ny smak.

– De unga gillar mer ipa. De tar hellre det än Norrlands guld. De äldre tar oftare en stor stark, säger Özz Temiz, baransvarig på Stabil bar och kök.

Har bytt ut tappölen

Här finns åtta olika fatöl och lite olika ipor. I somras åkte Guiness, Spaten pils och Staropramen ur från tappkranarna till förmån för Sleepy bulldog och A ship full of ipa.

– De är jättepoppis. Vi tänkte byta och köra lite nytt i några år, säger han.

Men trendöl är inte något för alla. Carl Gus Moberg är en av Stabils verkliga stammisar. Han har hängt här sen stället öppnade på 70-talet och beställer alltid samma sak.

Gillar fatöl bäst

– Jag tar alltid en stor stark. Jag gillar det. Det kan vara Åbro eller Norrlands guld. Jag kan dricka de andra också men jag tycker mest om fatöl. Jag är sån bara, säger han.

På Nygammalt nere på Midsommarvägen har man märkt av konkurrensen sedan Svenska hamburgerköket gjorde intåg mittemot med sitt massiva ölutbud.

– Vi märker det på ölförsäljningen. Den har minskat med kanske tre procent. Tvärs över gatan har de ju 200–300 sorters öl, säger ägaren Jasna Kokolj.

För att stå sig i konkurrensen gäller det att hänga med i svängarna. På bordet framför henne på bordet ligger Spendrups nya katalog. Det är dags att beställa några nya sorters öl. Laguinitas och Punk ipa är på utgående och måste ersättas.

– Nu ska det bli några nya sorters ipa, jag måste erbjuda det som är trendigt, säger hon.

I Örnsberg ligger den gamla anrika puben Diset. Och även hit har suget efter finöl hittat. Här har man mellan 15 och 20 ölsorter varav tre är ipor. Och fler är på ingång.

– Vi planerar att ta in någon mer nu. Vi har haft en hel del efterfrågan på Brooklyn ipa och även på veteöl, säger Afram Bargares, en av ägarna.

Nytt klientel

Diset har legat i Örnsberg sedan 70-talet och här har stammisarna ersatts av ett nytt, mindre priskänsligt klientel.

– Efter att de byggt nytt runt om i Hägersten så har mycket av det gamla klientelet i stort sett försvunnit. Nu är det mer 30-40 åringar från innerstan som flyttar hit och bildar familj. De tänker inte lika mycket på priserna som det klientelet gjorde. De betalar hellre lite mer och får en bättre öl.