Oljeutsläppet: Dåligt väder försvårar sökandet

Inga nya observationer av oljeutsläpp har gjorts, utöver den olja som hittades i Sandhamnsleden och Frihamnen. I dag, torsdag, fortsätter Kustbevakningen att söka efter mer olja. Det dåliga vädret försvårar dock arbetet, då sikten är dålig.

  • Publicerad 10:12, 8 nov 2018

I tisdags upptäcktes ett oljeutsläpp i Stockholms skärgård, där bland annat Sandhamnsleden var ett av de drabbade områdena. Under onsdagsmorgonen upptäcktes även ett oljeutsläpp i Frihamnen.

I går fortsatte Kustbevakningen att söka efter olja under dagen, med bland annat dykare. Inga nya observationer gjordes, varken på eller under ytan.

– Den olja vi hittar som går att plocka upp från vattnet, den plockar vi upp, säger Fredrik Tyrén, räddningsledare på Kustbevakningen, i ett pressmeddelande.

Kunde inte spana från luften

Det dåliga vädret under onsdagen begränsade dock möjligheterna att upptäcka och kartlägga oljans spridning då varken Kustbevakningens flygplan eller andra myndigheters helikoptrar kunnat delta från luften i arbetet.

Kustbevakningen konstaterar att det är klart att Sandhamnsleden drabbats, likaså farleden utmed Lidingö och in mot Värtahamnen.

I dag fortsätter arbetet med att söka efter olja.

– Enligt prognoserna ska molntäcket och dimman lätta först om några dagar. Vi planerar för att intensifiera sökarbetet då, både med fartyg och flygplan, för att få en tydligare lägesbild. Men vi fortsätter ändå leta från ytan idag. Finns olja vill vi hitta den, säger Fredrik Tyrén.

Kustbevakningen fortsätter att utreda var utsläppet kommer från och vad som kan ha orsakat det. Utsläppet är anmält som misstänkt brott mot lagen om utsläpp från fartyg.

Förundersökningen är fortfarande i ett tidigt skede och Kustbevakningen vill inte uttala sig om några detaljer i nuläget.

Om du upptäcker olja:

Om man ser olja i vattnet ska man kontakta Kustbevakningens ledningscentral. 

Oljan som hittats är mineralolja som är ofarlig för människor. Kustbevakningen uppmanar ändå till försiktighet om man skulle hitta olja och inte ta i den, då den kan irritera hud och ögon.