Dalarö. Foto: Mostphotos

Oljeutsläpp upptäckt utanför Dalarö

Ett oljeutsläpp har upptäckts i Jungfrufjärden utanför Dalarö. Upptäckten görs bara dagar efter de upptäckta oljeutsläppen i Värmdös skärgård.

  • Publicerad 07:00, 10 nov 2018

Under fredagsförmiddagen upptäcktes ett oljeutsläpp i Jungfrufjärden, mellan fyren Fjärdhällan och ön Stora Husaren, nära Dalarö.

Oljan bedöms som bekämpningsbar och Kustbevakningen har haft enheter på plats under dagen.

– Vi har inlett en miljöräddningsoperation och arbetar just nu med att kartlägga utsläppets omfattning. Vår initiala bedömning är att oljan går att bekämpa och vi har enheter på plats för att påbörja upptagning, säger räddningsledare Filip Lundgren.

Olja har nått land i Värmdö

Tidigare i veckan upptäcktes oljeutsläpp utanför Värmdö, och viss olja har nått holmar längs farleden i Värmdös skärgård.

Enligt Kustbevakningen har små mängder av oljan nått land i Värmdö. Bland annat har mindre fynd gjorts vid Puttisholmen, Sollenkroka ö och Bolviksnäs, meddelar Värmdö kommun.

Den olja som hittats kan dels beskrivas som en oljefilm på vattnet och dels som en grynig massa med klumpar upp till köttbullestorlek vid strandkanten.

Oljan som är en slags smörjolja är ofarlig för människor, men om du hittar olja bör du undvika att ta i den utan skyddshandskar, då den kan irritera hud och ögon. Det finns enligt Värmdö kommun ännu inte någon information om oljeskadad fågel eller synlig påverkan på djur med anledning av utsläppet.

Utreder utsläppen

Kustbevakningen fortsätter att leta olja och utreder vad som kan ha orsakat utsläppen. Värmdö kommun har inlett ett inventerings- och saneringsarbete och behöver hjälp från allmänheten för att identifiera om det finns olja vid fler platser. En saneringsfirma kommer att sanera stränderna.

Flera fartyg ute

Kustbevakningen ser i nuläget ingen koppling till de utsläpp av olja som påträffats utanför Värmdö med de utanför Dalarö. Oljeprover har tagits och skickats för analys.

Flera kustbevakningsfartyg finns på plats i skärgårdsområdena för att söka efter mer olja.

Fakta

Har du upptäckt olja?

Kontakta Kustbevakningens ledningscentral. Var så exakt som möjligt med position och hur vi kan nå dig för att få mer information.

Källa: Värmdö kommun