Olja har hittats i vattnet vid Frihamnen. Foto: Sara Flodin

Olja har hittats även i vattnet vid Frihamnen

Kustbevakningen tar nu prover på oljan som upptäcktes i Frihamnen på onsdagsmorgonen. Det är fortfarande oklart om det finns samband med tisdagens oljeutsläpp i skärgården.

  • Publicerad 15:19, 7 nov 2018

På tisdagen upptäcktes ett oljeutsläpp i skärgården vid Sandhamnsleden. Prover har visat att det är mineralolja och en förundersökning är inledd om misstänkt brott mot lagen om utsläpp från fartyg.

På onsdagsmorgonen upptäckte alltså Kustbevakningen olja även i Frihamnen – men om det finns samband mellan de båda oljeustläppen är inte klart. För att få svar på det måste först prover analyseras.

– Det finns fortfarande oklarheter som vi arbetar med att få klarhet i. Till exempel utesluter vi inte att oljan har sjunkit, säger Filip Lundgren, Kustbevakningens räddningsledare i ett uttalande.

Inga skadade fåglar hittade

Oljan i skärgården kan alltså ha sjunkit eller spridits till Frihamnen.

Hur mycket olja det rör sig om vet inte Kustbevakningen, som dock skriver på sin hemsida att det troligen rör sig om mindre mängder. Men spridningen kan alltså vara större.

Hudkontakt med oljan ska undvikas även om mineraloljan ska vara ofarlig för människor.

Än så länge har det enligt Kustbevakningen inte upptäckts några oljeskadade fåglar eller annan synlig påverkan på djur och natur efter utsläppet.