Thomas Nilsson, kocken Mikaela Larsson och Jakob Ekdahl utanför nya restaurangen Industrigatan 2 - en taqueria av Dunder & Krut Foto: Per Brandt

Ölbryggare öppnar ny krog på Kungsholmen

Öl så som det är tänkt att smaka och mexikanskt käk. Det är nya innehållet för nya krogsatsningen på Kungsholmen som en duo ölbryggare ligger bakom.

  • Publicerad 20:00, 7 jan 2020

Ölbryggarduon Thomas Nilsson och Jakob Ekdahl har kört sin lagerölssatsning Dunder & Krut i några år, samtidigt har de även letat en lokal för att starta restaurang för att kombinera ölen med mat. Av en slump hittade de en, 20 meter från Kungsholmsbon Thomas bostad, i tidigare Dogfoods lokal på Industrigatan 2, dit de även levererade bärs.

Sedan november har de jobbat febrilt med att bygga om lokalen och i morgon, onsdag, är planen att öppna "Industrigatan 2 - en taqueria av Dunder & Krut"

– Vi tror det, vi ska få en leverans av vårt specialbyggda tapptorn och ska installera det imorgon förmiddag. Att ölkranarna är på plats känns som en viktig del i vår verksamhet, säger Thomas med ett skratt.

Lokala bryggerier

För det kommer inte överraskande vara mycket öl på krogen med bland annat tio kranar, där deras egna öl kommer var huset ”stora stark”, och ett i övrigt stort utbud framförallt från bryggerier i Stockholm och Mälardalen.

– En kaffe kan till exempel vara bra men görs en otjänst av den som serverar den. På samma sätt är det med öl. Jag är en av fyra öl-sommelierer i Sverige och vi vill visa upp hantverksöl som bryggaren har tänkt det att det ska smaka och som serveras enligt alla regler. Till exempel ipa måste hållas väl kyld, en ipa som står i rumstemperatur en dag åldras en hel vecka. Vi tycker att det borde finnas plats för en restaurang som brinner för öl på samma sätt som en del brinner för vin, säger Thomas.

Men någon renodlad ölbar handlar det inte om, även om bardisken är väl tilltagen. Det är lika mycket kring övrig dryck, där det såklart finns både vin och alkoholfritt samt en frozen margarita-maskin, och maten. Där är det mexikanskt som gäller.

– Det kommer vara en taqueria, inspirerad av traditionell mexikansk mat men med svenska råvaror. Vi vill erbjuda något för alla, det finns för få opretantiösa ställen som där man kan käka god mat med händerna, sänka axlarna lite och ha det trevligt., säger Thomas.

Restaurangen kommer att ha öppet onsdag-söndag klockan 15-23.