Att ta en oskälig hyra är inte tillåtet. Uthyrare riskerar att få betala pengar tillbaka. Foto: Mostphotos

Olagliga andrahandshyror i innerstan – nära dubbelt så höga

Att hyra i andra hand kan kosta nära dubbelt jämfört med första hand innanför tullarna. Men att ta oskälig hyra är förbjudet – och kan i värsta fall leda till fängelse. – Tanken är inte att man ska tjäna pengar, säger Roland Sjölin, på Hyresgästföreningen.

  • Publicerad 14:20, 10 dec 2019

Det kostar runt 11 000 kronor att hyra en liten etta, på runt 25 kvadratmeter, i innerstan i andra hand.

Det visar statistik från Blockets uthyrningar på sajten under oktober månad.

Högst snittpriser har Östermalm och Vasastan, med i snitt 11 250 kronor för runt 25 kvadratmeter. Södermalm har något lägre snittpriser, med runt 10 500 kronor. På Kungsholmen är snittet 11 000 kronor.

– Det är inte rimligt att det är så stor skillnad.

Roland Sjölin, jurist på Hyresgästföreningen

Kostar skjortan

Priserna är nästan de dubbla för vad en lägenhet kostar att hyra i första hand.

En etta kostar i snitt mellan 5000 – 6000 kronor att hyra i första hand i innerstan, enligt statistik från Bostadsförmedlingen.

– Det är inte rimligt att det är så stor skillnad, säger Roland Sjölin, jurist på Hyresgästföreningen.

Riskerar fängelse

De som dubblar hyran, eller begär oskäligt mycket, när de hyr ut sin hyreslägenhet i andra hand riskerar att förlora sitt hyreskontrakt, enligt en ny lag som började gälla 1 oktober.

Hyr man dessutom ut lägenheten utan tillstånd, samtidigt som man tar ut en ockerhyra, kan personen som hyr ut dömas till böter eller fängelse.

– Tanken är inte att man ska tjäna pengar på att hyra ut en lägenhet i andra hand, säger Roland Sjölin.

Detta är en skälig hyra

Men få uthyrare verkar känna till reglerna, om man tittar på priserna på sajterna för andrahandsuthyrningar. Kanske tittar uthyrarna på vad andra tar för en bostad liknande sin egen.

– Men då riskerar man att få betala tillbaka om man tagit en oskälig hyra, säger Roland Sjölin.

Vad är då en skälig hyra? För en hyresrätt är det hyran plus driftskostnader, som till exempel hushållsel och bredbandsavgift. Hyr man ut möblerat får man även lägga på en avgift för slitage, runt 10 procent.

Räkna ut hyran

För en bostadsrätt är det lite annorlunda, där får man sedan 2013 även räkna in kapitalkostnader, det vill säga den uppskattade kostnaden för att ha pengar bundna i bostaden, enligt Boupplysningen.

Det är lite knepigt att räkna ut vad som är en skälig hyra, speciellt om man hyr en bostadsrätt i andra hand. Men det finns räknehjälp att få, till exempel via Boupplysningens hemsida.

Har du betalt för mycket i hyra kan du vända dig till hyresnämnden. Du kan, om du får rätt, få tillbaka hyra för 24 månader, plus ränta.

Fakta

Det här är den nya lagen

  • Förstahandshyran ska vara ett tak för andrahandshyran. Om en hyresgäst ändå tar ut högre hyra än sin egen förstahandshyra kan den förlora sitt hyreskontrakt utan varning.
  • En hyresgäst som hyr ut sin lägenhet utan tillstånd kommer att bli av med hyreskontraktet. Det kommer inte att vara möjligt att göra en rättelse eller söka tillstånd för uthyrningen i efterhand.
  • En hyresgäst som hyr ut sin lägenhet utan lov samtidigt som den tar ut en oskälig hyra kommer att kunna dömas till böter eller fängelse.
  • Den som har köpt hyreskontrakt, eller har försökt sälja ett, ska kunna förlora sin hyresrätt.
  • Lagen började gälla första oktober i år.
Källa: Branschorganisationen Sveriges allmännytta
Visa merVisa mindre