Tömt. I leran bakom Lussekattsvägen i Sköndal syns hjulspåren från lastbilarna som fraktat bort avfall från områdets stora olagliga tipp. Foto: Google/Jan Ekman, Farsta stadsdelsförvaltning

Olaglig avfallstipp vid villaområde forslades bort

Flera hundra ton olagligt avfall har senaste veckan röjts bort av kommunen från en dumpningsplats intill ett villaområde i Sköndal. ”Det är en jättestor tipp som legat där i många år och bara växt”, säger Nina Lindberg, landskapsarkitekt i Farsta stadsdel.

  • Publicerad 17:26, 15 dec 2020

Det förekommer i många villaområden: Platser dit folk går med skottkärran för att tömma avklippta grenar och annat växtavfall.

Men att det är vanligt är inte detsamma som att det är lagligt. Farsta stadsdelsförvaltning har senaste veckan tagit itu med den stora olagliga tippen, som i många år legat bakom Lussekattsvägen i Sköndal.

– Vår entreprenör schaktade och körde lastbilar i skytteltrafik i flera dagar, säger Nina Lindberg.

Egentligen är det en så kallad kommunalteknisk yta, reserverad för att stadsdelens entreprenörer ska kunna hämta sand och grus.

– Det kanske har sett lite skräpigt ut. Jag gissar att det är så det har börjat. Sen har allt möjligt hamnat där. Mest trädgårdsvfall men i högarna låg även asfalt, brädor, plaststolar och järnrör, säger Nina Lindberg.

Hundratals ton

Totalt ska entreprenören på bara två dagar har fått ihop 160 ton trädgårdsavfall och 384 ton osorterat avfall.

Mitt i Söderort ringer upp sköndalsbon Bo Korposoff, som bor nära den aktuella platsen. Han är frågande till benämningen ”jättetipp”.

– Det känns som en viss överdrift. Ris och kvistar tar ju ganska mycket volym om man inte trycker ner det. Nu på slutet var det någon som hade lämnat en utemöbel där och det ska man naturligtvis inte göra. Men annars har det inte varit några problem under de 15 år jag bott med den där högen runt hörnet, säger han.

Läcker kväve

Men enligt landskapsarkitekten Nina Lindberg är inte heller trädgårdsavfall oproblematiskt.

– För det första är det olagligt, man får inte dumpa trädgårdsavfall utanför den egna tomten. Förutom att det ser illa ut läcker det näringsämnen som kväve. Den som inte vill köra bort sitt avfall skulle jag råda att gå ihop med några grannar och skaffa en kompostkvarn, säger hon.

Bom ska stoppa dumpning

Stadsdelsförvaltningen ska nu sätta upp en bom och lägga ut stenar för att man inte ska kunna köra in på platsen.

Slutnotan för uppröjningen, inklusive deponiavgift för avfallet, kan enligt Nina Lindberg landa på närmare en miljon kronor av stadsdelens pengar.

– De pengarna hade jag hellre lagt på skötsel av parker och kanske en fin blomsterplantering någonstans än på tippavgifter, säger hon.

Dumpning – så säger lagen

Dumpning av trädgårdsavfall på allmän mark räknas som nedskräpning, ett brott som kan ge böter eller fängelse i upp till ett år.

Har brottet begåtts inom näringsverksamhet kan företaget dessutom tvingas betala en företagsbot.